01 december 2020 15:36

Powervrouw Oana

Ontmoet onze powervrouw van deze maand: Oana van der Togt! Deze dame houdt zich zeker bezig met wat er in de sterren staat,
ze werkt namelijk samen met ESA en NASA. Dit is niet alles, lees snel waarom Oana de ultieme powervrouw is!

"Op dit moment werk ik bij TNO, één van de grootste nederlandse onderzoeksinstituten"

Kun je jezelf even voorstellen?
Mijn naam is Oana, ik ben 43 jaar en ik woon vlakbij Zoetermeer. Je ziet het misschien al aan mijn voornaam, maar ik kom oorspronkelijk uit Roemenië. Inmiddels woon ik alweer achttien jaar in Nederland. Hier woon ik samen met mijn man en twee jongens van acht en tien jaar oud. De reden dat ik naar Nederland kwam, was voor een stage bij de Technische Universiteit Delft. Mijn stagebegeleider heeft mij gevraagd of ik terug naar Nederland kwam, om bij TU Delft te promoveren. Hier hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken en sindsdien ben ik niet meer weggegaan uit Nederland.
Bij TNO hebben we meer dan 3000 werknemers van welke de meeste een master hebben of gepromoveerd zijn. We werken op allerlei verschillende markten, zoals defensie, ICT, automotive, maar ook de ruimtevaart. Ik ben zelf verantwoordelijk voor een deel van ons ruimtevaart portfolio. Bij het TNO wordt voornamelijk master of promotie onderzoek gedaan. Het is onze doelstelling om de wetenschappelijke onderzoeken van de universiteiten te vertalen naar technologie die kan worden overgenomen door de tech-industrie. Verder doen wij ook zelf onderzoek. In bijvoorbeeld de ruimtevaartwereld doen we onderzoek naar technologieën die helpen om instrumenten te creëren die de aarde monitoren of te onderzoeken wat daar boven in het donkere universum is.

Waar kunnen wij als ‘gewone Nederlander’ het TNO van kennen?
In de media kun je twee dingen zien bij allerlei producten die een marketingcampagne krijgen: ‘goedgekeurd door TNO’ of ‘onderzocht door TNO’. We zijn ons er van bewust dat we wat onbekender zijn bij het grotere publiek, maar misschien heb je recent van het volgende gehoord: het TNO heeft een nieuwe COVID-19 sneltest ontwikkeld die een maand geleden succesvol getest is in de RAI. Op dit moment wordt de technologie overgedragen aan een Nederlands bedrijf die dit als product op de markt gaat brengen. Dit soort dingen doen we dus ook en daar zijn we super trots op!

/stories/powervrouw-oana.html/image2.jpg

"Ik zeg altijd tegen mijn team: als ik jullie niet begrijp, kan ik het ook niet verkopen"

Je had het net al even over de ruimtevaart. Zijn daar nog opvallende dingen die jullie hebben gedaan?
We werken al meer dan 50 jaar op het gebied van ruimtevaart en hetgeen waar we echt trots op zijn, bestaat uit twee aspecten. Het eerste is dat we altijd leveren, het maakt niet uit wat. Dit is vrij uniek voor een wereld waarin dat heel moeilijk is. De condities veranderen continu en de eisen voor ontwikkelingen zijn super streng. Het tweede waar we zo trots op zijn is het feit dat alles wat wij leveren 100% betrouwbaar is. Zo is er bijvoorbeeld jaren geleden één van de raketten ontploft, maar de technologie die wij hadden geleverd werkte zelfs na de explosie nog. Dat is super bijzonder.
Verder doen we heel veel verschillende dingen, misschien heb je in het nieuws gehoord over de positieve impact van corona op de kwaliteit van de lucht. TNO heeft in samenwerking met Nederlandse en internationale partners instrumenten ontwikkeld waarmee we de luchtkwaliteit op aarde kunnen meten. De laatste tijd zie je dus een aantal mooie plaatjes dankzij de positieve impact van COVID. Die impact is gemeten met onze instrumenten, OMI en TROPOMI.

We hebben ook aan andere missies gewerkt, zoals de missie Gaia. Dit een missie waarbij een 3D-kaart van de Melkweg werd ontwikkeld om zo nieuwe planeten te ontdekken. Het hoofdinstrument meet te veel data, waardoor het te heet werd in dit instrument en een aantal componenten niet meer stabiel bleven. Ons instrument kan de fouten van het hoofdinstrument opvangen. We saved the mission!

 

 

"Als ik oud en wijs ben en het is tijd dat ik deze mooie planeet verlaat, dan zou ik met een glimlach terug willen kijken op alles wat ik heb gedaan, zonder spijt"

Kun je uitleggen wat jouw functie precies inhoudt?
Ik ben Business Developer bij TNO. Dit betekent dat ik de eerste ben in de rij bij het contact leggen met de buitenwereld. Het is mijn verantwoordelijkheid om voor een deel van de ruimtevaartmarkt contracten binnen te brengen bij TNO. Ik heb het zelf nooit zo beseft, maar ik ben blijkbaar goed in netwerken en om relaties met mensen op te bouwen. Het komt eigenlijk gewoon op een natuurlijke manier. Verder ben ik accountmanager voor de European Space Agency (ESA) en de National Aeronautics and Space Administration (NASA). Dit houdt in dat ik de relatie met deze twee partijen goed houd en zorg dat de klanten tevreden zijn. Verder werk ik met nog veel meer internationale partijen.

Qua werkzaamheden zorg ik ervoor dat wanneer er een vraag van een klant is, dat wij met een oplossing komen. Hierbij werk ik samen met een team van experts om zo tot de juiste oplossing te komen. Tegelijkertijd ontwikkelen we zelf ook technologieën wat we een technology push noemen. Sommige van onze engineers hebben briljante ideeën, dus dan vinden wij het de moeite waard om te checken of dit idee werkt. Een andere rol die ik heb is om te kijken of we deze technologieën naar de markt kunnen brengen. Het is dan wel noodzakelijk dat ik een beetje van wanten weet. Gelukkig heb ik een sterke technische achtergrond. Ik zeg altijd tegen mijn team: “als ik jullie niet begrijp, kan ik het ook niet verkopen.”

Nieuwsgierig naar het complete verhaal?

Klik dan op onderstaande link om het interview met Oana van der Togt te lezen.

LEES INTERVIEW

Fotografie door Douwe Jan Ijlst: www.douwejanijlst.nl

fashiontrendcollectionin the spotlighttravelbehind the sceneshotspotmediacareteamcustomer servicetipspowervrouwenduurzaamheid

Misschien vind je dit ook interessant

fashion
Trend: denim
Denim kan natuurlijk altijd, maar lees snel verder hoe je de denim-look in een nieuw jasje steekt!
Lees artikel
fashion
De trendy zwangerschapsbroek die je ook ná je zwangerschap kunt dragen!
Een zwangerschapsbroek en Studio Anneloes in één zin: ja zeker! Lees snel verder en kom meer te weten over onze nieuwste creatie.
Lees artikel
collection
New Beginnings
Tijd voor een frisse start van het jaar. Hoe Anneloes dat doet met deze nieuwe collectie lees je nu.
Lees artikel