30 september 2020 08:57

Duurzaamheid: alle vragen en antwoorden

In het kader van de Dutch Sustainable Fashion Week hebben Anneloes en Jan-Willem tijdens een live-sessie op Instagram alle duurzaamheidsvragen
beantwoord. Of je deze sessie nou hebt gemist of niet, het is in ieder geval fijn om alle antwoorden op de vragen die zijn gesteld, nog eens rustig te kunnen nalezen. Daarom hieronder, speciaal voor jou, alles op een rij!


Hoeveel liter water kost 1 broek?
Dat ligt er natuurlijk aan waar de broek precies van is gemaakt. Als voorbeeld hebben wij een New Franka gekozen in zwarte travel kwaliteit in maat Medium. De productie kost dan ongeveer 72 liter water per item. Dat is ongeveer gelijk aan 36 x de vaatwasser laten draaien of 1,4 x douchen. Andere diktes, andere prints, andere materialen zorgen er allemaal voor dat het waterverbruik wijzigt.

Hoe werkt de QR-code?
Alle nieuwe collecties van Studio Anneloes hebben sinds half augustus een sticker op het label met een QR-code. Dit is een code met blokjes die je kunt scannen met je mobiele telefoon. Als je je camera erop richt, ga je direct automatisch naar een webpagina toe met alle informatie over de fashion footprint van dat specifieke artikel. Is er geen info beschikbaar, dan is het mogelijk dat het artikel van een oudere collectie is of niet gemaakt van travel kwaliteit. Op dit moment zijn we alleen in staat de footprint van travel te delen.


Is er veel verschil in verbruik tussen een basic broek en broek met print?
Er zijn verschillende manieren om een item een kleur te geven. Verven in een uni kleur is daarbij de meest milieuvriendelijke optie. Prints kunnen zowel digitaal gedrukt worden (dan heeft de stof een witte binnenkant) als met rotatie (als een zeefdruk). Een rotatie print is minder milieubelastend dan de digitale print. Soms zit er best wat verschil tussen. Kijk zelf maar eens door de footprint van twee items middels de footprint-meter met elkaar te vergelijken.

Voor mij is duurzaam dat alle Studio Anneloes items eindeloos te combineren zijn omdat basis kleuren vaak hetzelfde zijn! 
Dat iets lang mee gaat is zeker duurzaam. Duurzaamheid gaat trouwens nog veel verder. Wist je dat er maar liefst 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn bepaald? Kijk op sdg.nl voor alle info.

/stories/duurzaamheid-alle-vragen-en-antwoorden.html/image2.jpg

Er werd iets gezegd over wasverzachter. Dit mag je niet gebruiken met travel toch? 
Nee dat is uit den boze! En ook helemaal niet nodig. Het verzadigt de travel stof en maakt het vettig waardoor het juist vuil aantrekt. Lees alle wastips van onze expert op studioanneloes.nl/wastips of contact ons bij vragen.

Is travel te recyclen? 
Nee, helaas kan dat (nog) niet op dit moment. Travel is daarom niet circulair te noemen. De rede hiervoor is dat de stof uit 2 materialen bestaat, namelijk polyamide en elastaan. Bij recycling dienen deze twee materialen van elkaar gescheiden te worden. Aangezien ze zo met elkaar verweven zijn, is dit nu nog niet mogelijk. We doen er in samenwerking met Eurojersey alles aan om dit in de toekomst wel mogelijk te maken. Omdat de vezels zo in elkaar verweven zijn, ontstaat een unieke stof die heel stevig is en bij juist en voorzichtig gebruik, heel lang mooi blijft en mee gaat. Daardoor is travel dus erg duurzaam in gebruik en nog heel goed na een aantal jaar tweedehands te verkopen of weg te geven.

Wat is jullie doel op het gebied van duurzaamheid? 
Ons doel is om onze productie footprint steeds kleiner te maken. Onze Sensitive (r) travel stof fabrikant Eurojersey in Italië is druk bezig met nieuwe verfmachines die minder water en energie verbruiken. Op het dak van ons atelier in Polen hebben we onlangs zonnepanelen laten plaatsen ter vervanging van bruinkool. In Amsterdam op het hoofdkantoor doen we ook van alles. Verder zijn we natuurlijk druk bezig om onze productie nog duurzamer te maken, daarover later meer. En wat doe jij?

Kun je voor meer informatie over duurzaamheid ook terecht bij jullie retailers?
Jazeker! Alle local hero’s die Studio Anneloes verkopen zijn op de hoogte van onze duurzame plannen en voorzien van een retail pakket om de consument zo goed mogelijk te informeren over de QR-code en duurzaamheid van Studio Anneloes items. Dus loop gerust binnen en vraag ernaar!

 

 

Hoe ondersteunen jullie winkeliers met het meer zichtbaar maken dat jullie inzetten op duurzaamheid?
Onze sales dames heeft een goede en persoonlijke relatie met onze local hero’s. Nieuws op alle vlakken wordt uitgebreid gedeeld. Verkoopmomenten in onze showroom zijn hiervoor een uitstekend moment. Daarnaast versturen we e-mails naar de retailers en ondersteunen we waar nodig met instore promotie materiaal (niet teveel want dat is dan weer niet duurzaam). Ook organiseren we informatie bijeenkomsten, workshops en webinars.

Hoe kunnen wij als consument het verschil maken?
De gebruiksfase van een kledingstuk heeft vaak net zoveel impact als de productiefase. Jij als consument kan ervoor zorgen dit tot een minimum te beperken. Bijvoorbeeld door niet teveel te wassen (max 40 graden – liever nog 30 graden - en max 800 toeren), hang je kleding wat vaker buiten te luchten en draag het nog een keertje. Een droogtrommel vreet energie dus ophangen en vanzelf laten drogen scheelt enorm. Ook strijken kost energie dus als je dit tot een minimum kunt beperken, dan scheelt het je zowel tijd als geld. Travel kwaliteit hoef je trouwens sowieso liever niet te strijken en in de droogtrommel te doen, daar beschadig je de stof mee. Verder kun je een wasmiddel gebruiken dat biologisch afbreekbaar is. Wist je trouwens dat je maar heel weinig nodig hebt? Een klein scheutje is al genoeg. Waspods zijn wat ons betreft uit den boze, net als wasverzachter. Dit vult de (travel kwaliteit) vezels en maakt het vettig waardoor het juist vuil aantrekt en slijtage bevordert. Gebruik liever natuurazijn (eventueel met een theelepel baking soda). Meer weten om jouw favoriete items mooi te houden, check al onze wastips. Maar er zijn ook nog andere dingen die je kunt doen, bijvoorbeeld op het gebied van eten en drinken.

Zouden de hangtags niet kleiner kunnen, in het kader van duurzaamheid?
Dat is op zich best een goed idee! Uiteraard moet de informatie nog wel leesbaar en scanbaar zijn maar alle kleine beetjes helpen, we gaan eens onderzoeken of dit beter kan.

/stories/duurzaamheid-alle-vragen-en-antwoorden.html/image4.jpg

Hoe is bij jullie duurzaamheid op kantoor geregeld?
Op ons hoofdkantoor in Amsterdam doen we uiteraard ook ons best, net als we dat thuis proberen. Zoals afval scheiden, letten op zo min mogelijk plastic verpakkingen voor de lunch, broodtrommeltje mee, geen onnodige apparaten en lichten laten branden, koffie cups recyclen, auto ontmoedigingsbeleid door woon-werkverkeer op de fiets te stimuleren, verwarming niet te hoog, gebruik van groene stroom, ledverlichting, alleen nog maar gerecyclede materialen gebruiken als er iets geprint moet worden.

Hebben jullie ook ideeën voor wat je kunt doen met kleding die na een aantal jaar afgedragen zijn?
Studio Anneloes items van Travel Kwaliteit zijn bij juiste behandeling super duurzaam en kunnen soms wel 10 jaar meegaan en mooi blijven. Dus als je het niet mee draagt, zijn er genoeg dames nog steeds super blok mee. Wist je dat er een speciale Facebook groep voor tweedehands Studio Anneloes items bestaat? Cadeau geven kan natuurlijk ook, bijv. aan een vriendin of een goed doel zoals Dress 4 Succes.

Hoe verduurzamen ze bij jullie de productie kanalen?
We kijken naar wat veel impact heeft op de footprint en waar we dit kunnen verbeteren. Niet alles is heel makkelijk aan te pakken maar alle kleine beetjes helpen. Dubbel glas in onze ateliers, zonnepanelen op het dak, elektrisch energiegebruik, etc.

 

 

Is het wel mogelijk om maandelijkse collecties te leveren en tegelijkertijd te verduurzamen? En zo ja, hoe ga je dat doen als je met zoveel thema’s werkt?
Het is juist mogelijk op deze manier! Want we produceren zo snel dat we inspelen op de vraag van de markt in plaats van al een jaar van tevoren te gokken waar mensen behoefte aan hebben. Ook zijn al onze fashion collecties gelimiteerd dus op is op. Zo ontstaat er nauwelijks overproductie dat verbrand hoeft te worden. Daarom is er ook bijna nooit iets van Studio Anneloes in de uitverkoop.

Hoe zit dat met de basis collectie? 
Naast fashion collecties hebben we standaard een basiscollectie die altijd op voorraad is. Deze is zo in trek dat we wekelijks naar behoefte aanvullen. Eens per half jaar updaten we de items, dit hebben we net gedaan. Lees hierover de Story en bekijk het overzicht, dan kom je precies achter de verschillen en overeenkomsten van onze musthaves.

Misschien een tip om was informatie op het prijskaartje te zetten? Veel mensen wassen het verkeerd! 
Dat is een hele goede tip! We gaan eens nadenken hoe we dit kunnen gaan doen. Alle informatie is trouwens altijd online te vinden via studioanneloes.nl/wastips of contact onze customer service.

Wil je meer weten of duurzaamheid bij Studio Anneloes?
Check dan onze footprint pagina

OF SHOP DE ART BY NATURE COLLECTIE.

fashiontrendcollectionin the spotlighttravelbehind the sceneshotspotmediacareteamcustomer servicetipspowervrouwenduurzaamheid

Misschien vind je dit ook interessant

trend
Trend: de powershoulder
Terug van weggeweest: de power shoulder! Alles wat je moet weten over deze trend lees je nu.
Lees artikel
collection
Maastricht
Klaar voor een fashion tour door Maastricht? Lees snel verder en kom erachter hoe je Maastricht in huis haalt!
Lees artikel
in the spotlight
In the spotlight: Vandaan
Dé boetiek in Maastricht met twee locaties waar je bij een bezoek aan de stad niet omheen kunt!
Lees artikel