Katoen

Katoen is een veelzijdige vezel die zowel in geweven als gebreide stoffen gebruikt wordt. Er zijn textielstoffen die 100% uit katoen bestaan en daarnaast wordt katoen gebruikt in combinatie met andere vezels. Katoen wordt gebruikt voor verschillende materialen, zoals poplin, denim en knitwear.  

Voordelen van katoen

Katoen is om vele redenen populair. De stof voelt natuurlijk aan op je huid, heeft het een hoog draagcomfort en het kan ongeveer 20% aan vocht opnemen zonder vochtig aan te voelen. Daarnaast is katoen ademend, waardoor veel mensen er de voorkeur aan geven ten opzichte van synthetische materialen. Het slijt niet snel, omdat het over het algemeen een sterk materiaal is. Tenslotte is het makkelijk te verven en te reinigen. Wel is katoen kreukgevoelig. 

Katoen productie en verwerking

Katoen is een natuurlijk materiaal, afkomstig van de katoenplant. Deze plant heeft veel zon en warmte nodig en daarom liggen de meeste plantages in landen met een warm klimaat. De vezels komen in de vorm van zaadpluis uit de vrucht van de plant.  
Om van de katoenpluis textiel te maken is er sprake van een intensief proces. Er is veel water, warmte en bescherming tegen parasieten nodig om de plant te laten groeien. De katoenbollen moeten (handmatig) geplukt en gereinigd worden, voordat de vezels gesponnen kunnen worden tot draden.  

Stoffen van katoen

Wij streven ernaar duurzamere keuzes te maken als het gaat om het gebruik van katoen, bijvoorbeeld:  

Organic cotton

Organic cotton is geproduceerd met respect voor mens en milieu. Bij de teelt zijn geen pesticiden of andere synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast wordt er zo bewust mogelijk omgegaan met water. Organisch of biologisch katoen is altijd gecertificeerd, wat inhoudt dat er een goede controle is op de manier van verbouwen en de arbeidsomstandigheden. 

Recycled cotton

Katoenvezels kunnen mechanisch gerecycled worden. De stof wordt door een shredder gehaald, waarna er kleine vezels overblijven. Deze zijn op zichzelf niet sterk genoeg om een stevig, nieuw product van te maken. Daarom worden ze momenteel gemixt met nieuwe katoenvezels, dat er weer een stevig garen en uiteindelijk stof ontstaat voor een nieuw product. 

Poplin

De naam poplin verwijst naar de manier van weven, niet de vezel. Naast katoen worden er soms ook andere materialen gebruikt in deze samenstelling, zoals zijde of wol. De meest gebruikte poplin is echter gemaakt van 100% katoen. 
Poplin katoen is een sterke, fijn geweven stof met een gladde structuur. Dit komt doordat poplin altijd in een zogeheten platbinding wordt geweven van twee even dikke garens, waardoor een mooie egale stof ontstaat. De stof is meer kreuk- en strijkvrij en daarom zeer populair. Om nog meer draagcomfort te creëren combineren we katoen vaak met andere vezels, zoals polyamide en/of elastaan.