Vijf tips voor een duurzamere garderobe

Gepubliceerd op 21-11-2022

Vijf tips voor een duurzamere garderobe

Fashion is het leukste wat er is. We willen er graag stylish bij lopen, maar niet ten koste van mens, dier en planeet. Met deze vijf tips bouw jij een duurzame garderobe op.

Duurzaamheid van kleding bestaat uit twee principes: de invloed op mens en milieu bij het productieproces, de levensduur van het product en de bestemming. We zijn niet het braafste meisje van de klas, wel eerlijk en transparant. We hebben de footprint van onze travelstof items inzichtelijk gemaakt, voor meer bewustwording. Bij elk onderdeel van het productieproces proberen we actie te ondernemen om de footprint te beperken. Jij kunt ook werken aan een bewuste garderobe, zonder in te leveren op stijl. Wij vertellen je hoe!

1. Essentials & capsule

Allereerst: wat komt er in jouw duurzame kledingkast te hangen? Neutrale basisitems zijn essentieel. Dit zijn tijdloze kledingstukken die je koopt voor de lange termijn. Ze zijn niet uitgesproken qua kleur en silhouet. Wel kun je ze gemakkelijk combineren, hebben ze een goede pasvorm en zijn ze comfortabel. Deze eigenschappen zijn essentieel voor een duurzame garderobe. Denk aan een stretch jeans die perfect past bij jouw figuur of een witte blouse. Ontdek onze Essentials collectie als je nog op zoek bent naar stijlvolle kleding die fantastisch past en voelt.

Wanneer de basis van je garderobe staat, kun je aan de slag met prints, kleuren, silhouetten en materialen. Elk seizoen verschijnen er trends, waar je jouw stempel op kan drukken. Je kunt kiezen voor trenditems, maar ook voor tijdloze prints en silhouetten die je kastinhoud meer jeux geven. 

2. Kwaliteit

Het aantal keren dat je een kledingstuk draagt voordat het ‘op’ is, bepaalt de mate van duurzaamheid. Idealiter heeft een kledingstuk een beperkte footprint en een lange levensduur. Wanneer een item gemaakt is van sterke materialen die lang mooi blijven, heb je er een leven lang plezier van. En dat is dus super duurzaam! 

Onze travelstof is zo’n materiaal. Sensitive® Fabric is gemaakt van polyamide, een sterke vezel die veel langer meegaat dan bijvoorbeeld katoen. Dat betekent dat je langer plezier hebt van kleding en dat je dus minder hoeft te kopen in dezelfde periode. Zo kun je nog eens een investering doen. De stof is super comfortabel en ook nog eens kreukvrij. Het hoeft dus minder vaak gestreken te worden en daarmee bespaar je zowel tijd als elektriciteit. Travel Quality is sneldrogend, ademend én het pilt niet. Allemaal ideale eigenschappen voor een duurzame kastinhoud.

3. Yes, we care

Wist je dat de gebruiksfase van een kledingstuk net zo vervuilend is als de productiefase? Afhankelijk van het aantal keer dat je een item wast, droogt en strijkt, is het soms zelfs vervuilender. De manier waarop je met kleding omgaat, heeft veel invloed op de levensduur ervan. Door onze was- en verzorgingstips te volgen, kun je jouw kleding langer mooi houden.

In een notendop: hang je travel-items op in de frisse lucht wanneer je ze gedragen hebt en laat ze luchten. Op deze manier hoef je ze niet iedere keer te wassen. De kleding blijft langer mooi en je verbruikt minder water. Nog zo’n gouden tip: probeer vlekken er eerst uit te krijgen met een katoenen, kleurvaste doek en een beetje water. Grote kans dat je ze er op deze manier uit krijgt, waardoor er geen intensieve wasbeurt nodig is. Meer wijze raad over het onderhoud van jouw kleding vind je hier.

4. Think twice

We dromen allemaal van een volle inloopkast met spotjes, een sofa en een gigantische spiegel. Maar eerlijk gezegd is het helemaal niet nodig om honderden kledingstukken te hebben. Je kunt toch niet alles aan en het scheelt ook nog heel veel tijd als je een genuanceerde selectie mooie items hebt. ‘s Ochtends geeft je dat ook nog eens veel minder keuzestress. We choose quality over quantity any day.

Sta een moment stil bij het item dat je op het oog hebt en ga een denkbeeldige checklist af. Ga je het echt dragen? Past het bij de kleren die je al hebt? Complimenteert het jouw looks? Is het comfortabel genoeg? Geloof ons, je zult extra genieten van jouw nieuwe kleding wanneer je op al deze vragen volmondig ja gezegd hebt. 

Bij Studio Anneloes gebruiken we alleen materialen met een hoge kwaliteit zodat we een lange levensduur kunnen waarborgen.

5. Second chance

Natuurlijk kan het voorkomen dat je op een kledingstuk uitgekeken raakt of dat iets niet meer goed zit. Als je goed zorgt voor je kledingstukken, behouden ze hun waarde. Zonde als het achterin je kast blijft liggen, terwijl je er iemand anders blij mee kan maken. Er zijn allerlei manieren om je kleding te ruilen, verkopen of doneren.

Organiseer bijvoorbeeld een kledingruilparty met vriendinnen. Misschien levert het nog iets op wanneer je het op Retravel plaatst. Ook handig als je zelf nog een aanvulling op je garderobe zoekt. Shoppen bij vintage shops en marketplaces is super populair. Met een beetje geluk pik jij net dat ene pareltje eruit.