Trend report - Het gilet

Gepubliceerd op 29-11-2023

Trend report - Het gilet

Het gilet, waar je ook kijkt, je kan er niet omheen. Maar hoe style je het gilet en welke varianten kent dit mode item allemaal? Ontdek het hier.

Het gilet werd tot voor kort vooral gezien als een zakelijk en ietwat stijf kledingstuk. Een net kledingstuk dat voornamelijk gedragen werd in combinatie met een formele look. Totdat het item vorig jaar ineens in het modebeeld verscheen en menig modeliefhebber het gilet onmiddellijk in haar fashion hart sloot. 

Dames gilet

Het gilet mag vandaag de dag door vele mode liefhebbende vrouwen omarmd worden, toch kent het kledingstuk haar oorsprong in de herenmode. Oospronkelijk maakte het gilet namelijk onderdeel uit van een driedelig kostuum, waarbij het gecombineerd werd met een colbert en pantalon. Move forward to 2023, waarin het gilet een geliefd item onder vrouwen is en al lang niet meer als onderdeel van een zakelijk kostuum gedragen wordt.


Ontbreekt een gilet nog in jouw garderobe? Tijd voor verandering. Het gilet valt namelijk oneindig te combineren en is daarmee een waar investment piece. Benieuwd welke soorten gilets er allemaal zijn? Wij zetten onze favorieten voor je op een rijtje.

 

Zwart gilet

Het zwarte gilet is waarschijnlijk de bekendste variant van het gilet. Een zwart gilet is gemakkelijk te combineren. Zo draag je de zwarte variant met een witte blouse voor een zakelijke look. Draag het gilet zonder blouse en tover je outfit gemakkelijk om in een sexy look voor een night out. Is een effenzwart gilet je net iets te saai? Dan is een pinstripe gilet in zwart of antraciet wellicht meer jouw ding. Dit gilet is vergelijkbaar met de effen variant, maar geeft je look net dat beetje extra. Combineer met een bijpassende pinstripe pantalon voor een complete outfit. 

 

Lang gilet

Fan van blazer jurkjes? Zet een lang gilet dan maar op je lijstje. Net als de blazer jurk kan ook het lange gilet namelijk gemakkelijk als jurkje gedragen worden. Combineer het met een mooie panty, blouse of coltrui en een paar goede boots en you’re good to go. Een stijlvolle look, geschikt voor zowel de werkvloer als de dansvloer. 

Teddy gilet

Ga je liever voor een meer casual look? Maak kennis met het teddy gilet. Deze zachte variant zit niet alleen erg comfortabel, maar is ook nog eens heerlijk warm en daarmee het perfecte item voor koude winterdagen. Style het teddy gilet met een mooie flared en een paar teddy sneakers en je bent klaar voor de winter. Kom maar door met die koude dagen. 

Spijker gilet

Ook denim lovers kunnen hun hart ophalen, want het gilet kent ook een spijker variant. Praktisch gezien is het spijker gilet gewoon een spijkerjasje zonder mouwen, maar dankzij de verschillende stylingsopties kun je ook hiermee tal van looks creëren. Zo combineer je het spijker gilet met een hoodie en jeans voor een stoere look en met een jurkje en hoge laarzen voor een meer vrouwelijk geheel. 

How to style: het gilet

Kortom, het gilet is eindeloos te stylen. Of je nu kiest voor een stoere look met boots en een grove trui of juist een blouse, panty en hakken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Een ander groot voordeel van het gilet: het is voor alle seizoenen. Zo draag je het tijdens de koude herfst- en wintermaanden met een trui of blouse en als top tijdens warme zomerdagen. Dus ontbrak een gilet nog in jouw garderobe? Dan is daar nu geen excuus meer voor: gilets zijn voor iedereen.