Styling tips | Deze kleuren passen het best bij jou

Gepubliceerd op 17-01-2024

Styling tips | Deze kleuren passen het best bij jou

Hoe kan het dat een kleur bij de ene persoon heel goed staat, terwijl het het voor de ander weinig doet? Dat heeft alles te maken met welk kleurtype je bent.

De vier kleurtypes

Welke kleuren je goed staan, wordt voor een groot deel bepaald door het kleurtype dat je bent. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de kleur van je haar, huid en ogen, maar ook van de intensiteit van deze kleuren. We kunnen deze kleurtypes onderscheiden in vier categorieën, namelijk lente-, zomer-, herfst- en wintertypes. Hieronder leggen we je uit hoe je deze kleurtypes kunt herkennen en welke kleuren hier het best bij passen. 

 

Lentetype

Heb jij een warme huidskleur, lichtgroene, lichtbruine of blauwe ogen en blond, bruin of rood haar met een gouden gloed? Dan ben je een lentetype. Ondanks je warme huidskleur wordt je in de zon waarschijnlijk niet snel bruin. In plaats daarvan krijg je mooie sproeten. Kleuren die je goed staan zijn groen, lime, turquoise, pastelblauw, geel, flamingoroze, koraal, ecru, creme en goudtinten. Kleuren die je daarentegen juist beter links kunt laten liggen zijn koude tinten, zoals grijs, taupe en donkerblauw. Voor je basisgarderobe zijn lichtbruine tinten en (gebroken) wit een goede keuze.

Zomertype

Een zomertype herken je aan een lichte huidskleur met een roze ondertoon. Soms hebben zomertypes sproeten en vaak verbranden ze snel in de zon. Qua haarkleur kun je een zomertype herkennen aan bruine of blonde tinten met een koele, assige ondertoon. Ook in de oogkleur komen deze koele tonen naar voren. Ben jij een zomertype? Dan laten kleuren als taupe, zacht roze, lila, lichtblauw, grijs en zilver jou het best tot je recht komen. Kleuren die je beter kunt mijden zijn diepe en warme tinten. Denk bijvoorbeeld aan koper, goud, oranje en geel. Kies in je basisgarderobe voor kleuren als donkerblauw, grijs en wit.

Herfsttype

Ben je een herfsttype? Dan heb je groene of bruine ogen en heeft je haar een gouden, oranje of gelige ondertoon. Ook je huid heeft vaak een warme, gelige gloed. Herfsttypes verbranden niet snel in de zon en verkleuren snel. Ook hebben herfsttypes vaak warme sproeten. De kleuren die je goed staan zijn - niet geheel verrassend - herfsttinten. Denk aan rood, bruin, oranje, aardetinten, mosterdgeel, olijfgroen, paars, goud en brons. Tinten die weinig voor je doen zijn koele en felle kleuren, zoals neon, hard roze en fel blauw. Niet geheel verrassend, maar ook voor je basisgarderobe zijn gebroken wit, beige- en bruintinten de beste keuze.

Wintertype

Wintertypes worden gekenmerkt door een huid met een koele, rode of blauwe ondertoon en zwart of assig bruin haar. De oogkleur van wintertypes is diepblauw, groen of donkerbruin. Herken jij jezelf hierin? Dan staan heldere, koele kleuren jou het best. Denk aan tinten als kobaltblauw, hard roze, groen, kersenrood en zilver. Kleuren die je beter links kunt laten liggen, zijn warme tinten, zoals bruin, beige en poedertinten. De contrasterende kleuren zwart en wit staan jou goed. Dit zijn de beste kleuren voor in jouw basisgarderobe.