Ontmoet de bijen van Studio Anneloes

Gepubliceerd op 05-09-2023

Ontmoet de bijen van Studio Anneloes

Sinds juni 2023 hebben wij bij Studio Anneloes in de tuin bijenkasten staan. Waarom? We zijn bewust bezig met de toekomst van Studio Anneloes én van de planeet.

Bijen zijn heel belangrijk voor de natuur. Volgens imker Jessica wordt maar liefst één op de drie happen die jij eet, mede mogelijk gemaakt door bijen. Ze bestuiven bloemen en helpen zo bij de voortplanting van planten, waardoor de natuur kan blijven groeien en bloeien. Het is dus heel belangrijk dat wij ook goed voor de bijen zorgen. 

Onze queens

In de tuin van ons kantoor staan vijf bijenkasten, die per stuk worden bewoond door zo’n 20.000 tot 40.000 bijen én hun koningin. Ontmoet Mel Bee, Poppy, Whoopy, Maybee en Honey, de vijf koninginnen van onze kasten. Ze zijn te herkennen aan hun lijfje, dat groter is dan die van gewone bijen.


De bijenkoningin kan wel vijf jaar oud worden, terwijl de meeste bijen niet langer dan zes weken te leven hebben. Zij maakt minder vlieguren en blijft onder andere daardoor langer leven. Ze is wel enige die nageslacht voortbrengt, dus ze heeft de toekomst van haar volk in handen. Een echte powervrouw dus. 


Heel bijzonder, het wordt zelfs een mysterie genoemd, is dat de koningin precies weet waar ze naartoe moet vliegen om bevrucht te worden. Ze wordt namelijk niet bevrucht door haar eigen volk. 

Imker Jessica

Eens in de paar weken komt imker Jessica of een van haar collega's van het bedrijf De Bijzaak langs om te kijken hoe het met de bijenvolken gaat. Volledig gehuld in haar overall, inclusief hoofdbedekking, kan ze heel dicht bij de bijen in de buurt komen. Met rook maakt ze de bijen rustig, zodat ze de kast kan openen. Vervolgens kan ze checken of er al eitjes gelegd worden en hoeveel honing er is gemaakt.  

Honingseizoen

Tussen april en september produceren de bijen honing. Elke kast levert ongeveer 20 kilo honing op per seizoen. En dan hebben we het niet over de gemengde of gefilterde honing uit de supermarkt, maar over echte, natuurlijke honing. Dat is niet alleen beter voor de planeet, maar ook veel lekkerder. Voortaan hebben we bij Studio Anneloes elk seizoen onze eigen heerlijke honing.  

De Bijzaak

Onze bijenkasten worden beheerd door de specialisten van de Bijzaak. Dit mooie bedrijf is opgericht door Wouter Hasekamp en heeft als missie om bij ieder kantoor in Nederland minimaal één bijenvolk te plaatsen. Wouter werd geïnspireerd door zijn dochter. Zij hoorde over de bijensterfte en vroeg hem op de man af wat ze eraan zouden doen. Het idee voor de Bijzaak was geboren. Wij helpen de Bijzaak graag in hun missie om zo bij te dragen aan duurzame ontwikkeling en het bevorderen van de biodiversiteit. 

Meer over duurzaamheid