Faux leather schoonmaken doe je zo

Gepubliceerd op 11-11-2022

Faux leather schoonmaken doe je zo

Imitatieleer is een van onze favoriete materialen als het gaat om styling. Je kunt het oneindig combineren en het geeft je outfit net dat beetje extra. Maar hoe houd je deze stof eigenlijk schoon?

Faux leather bestaat in de meeste gevallen uit een mix van polyurethaan (PU) en polyester. Aan de buitenkant ziet het eruit als leer en aan de binnenkant heeft het een zachte, suède-achtige look en feel. De stof is daardoor lekker comfortabel. In onze collectie verschijnen regelmatig broeken, rokken, jassen en shirts gemaakt van kunstleer. Wij zijn fan van deze veelzijdige stof en wat ons betreft zou iedere vrouw dan ook minstens één faux leather item in haar garderobe moeten hebben. Maar hoe onderhoud je deze stof en hoe kun je je kunstleer het beste schoonmaken?

Handwas

Stappen

  1. Vul een emmer of gootsteen met lauw water.
  2. Voeg een zeer kleine hoeveelheid (3 druppels) wasmiddel of milde zeep toe.
  3. Dompel je faux leather item kort onder in het sopje.
  4. Wrijf met de hand over de suede-achtige zijde van de stof.
  5. Laat het item niet te lang in het water weken.
  6. Spoel af met koud water, totdat alle zeepresten weg zijn.
  7. Hang het op of leg het plat neer om te drogen.

Do's

Frisse lucht

Frisse lucht doet wonderen voor faux leather. Hang je items buiten uit aan een hanger of een rek en zorg ervoor dat ze binnenstebuiten gekeerd zijn.

Buitenkant schoonmaken

Gebruik een microvezel doek, eventueel met een beetje koud of lauw water, om de kant met de leerlook schoon te maken. Grote kans dat je vlekken zonder al te veel moeite weg krijgt. Sop is hierbij niet nodig.

Binnenkant schoonmaken

Gebruik een schoonmaakborstel, microfiber doekje of een sponsje voor het schoonmaken van de binnenkant. Gebruik je een schuurspons? Gebruik dan alleen de zachte kant. Voeg een klein beetje wasmiddel of milde zeep toe en wrijf hiermee zachtjes over de stof. Boen niet te hard en behandel alleen de plekken met vlekken of waar geurtjes in de stof kunnen trekken, zoals onder de armen. 

Dont's

Bleek

Gebruik voor het schoonmaken van je faux leather items nooit bleek of middelen waar dit in zit. Dit geeft namelijk vlekken en dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Wasmachine

Hoewel sommige merken aangeven dat faux leather items in de wasmachine mogen, raden wij dit af. Het leerlook laagje van kunstleer is erg dun. In de wasmachine loop je daarom gauw het risico deze laag te beschadigen. Wil je een faux leather kledingstuk toch graag in de wasmachine stoppen? Doe het item dan in een waszakje en kies voor een voorzichtig wasprogramma en een lage temperatuur. Al kan de kans op beschadigingen ook hiermee niet helemaal worden voorkomen.