Wastips Wol

Wol wordt veel in onze collecties gebruikt, zeker in de herfst en winter. Een mooi en rijk materiaal, dat met de juiste verzorging tot wel tachtig jaar mee kan gaan. 

Natuurlijke voordelen van wol

Wol heeft dan ook een hoop natuurlijke goede eigenschappen. Zo heeft het een ademend vermogen en heeft wol het grootste absorptievermogen van alle natuurlijke vezels. Hierdoor werkt wol als een uitstekende anti-transpirant. 

 

Duurzaamheid van wol

Daarnaast is wol een hernieuwbare en natuurlijke grondstof. Wanneer wol niet gemengd is met andere type vezels, is het dan ook honderd procent recyclebaar. Wel is het van belang om tijdens het reinigen van je wollen items met een aantal dingen rekening te houden. Zo gebruiken wij wol voornamelijk in breisels. Vanwege de harige structuur van de wolvezel heeft dit materiaal meer kans op krimpen of pillen. We leggen je daarom graag uit hoe je dit kunt voorkomen en hoe je jouw wollen items het beste kunt reinigen en verzorgen.

Milieuvriendelijke reiniging van wol

De meest duurzame manier om je wollen items op te frissen, is natuurlijk door ze zoveel mogelijk te laten luchten en zo min mogelijk te wassen. Zo kun je je wollen kledingstuk bijvoorbeeld opfrissen door deze even in een vochtige badkamer te hangen, of liever nog, leggen. 

Tijdens het dragen en reinigen kan er natuurlijke pluisvorming ontstaan. Daarom raden wij aan gebruik te maken van een fabric shaver om de pluisjes te verwijderen.

Handwas

Was je wollen breisels zoveel mogelijk op de hand en in koud water of op een wolwasprogramma.  Wanneer je op de hand wast, kun je het artikel voorzichtig droog knijpen. Je kunt hier eventueel een handdoek voor gebruiken. Probeer niet te hard te wringen, want hiermee loop je het risico de vezels te beschadigen.

Machine was

Wanneer je je breisels in de wasmachine doet, raden we aan om dit te doen op een handwasprogramma van maximaal 600 toeren. Gebruik hiervoor slechts een druppel van een mild of speciaal wolwasmiddel. Let erop dat je niet te veel wasmiddel gebruikt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wol volloopt. 

Liggend drogen en bewaren

Wollen breisels kunnen niet in de droger. Laat je wollen item in plaats daarvan platliggend drogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een handdoek als ondergrond. Strijken is over het algemeen niet nodig voor wollen breisels. Wil je het item toch strijken? Doe dit dan op een zo laag mogelijke temperatuur. 
Om te voorkomen dat het kledingstuk zijn vorm verliest, raden we aan om je gebreide wollen items opgevouwen in de kast te bewaren.

Harige breisels

Harige breisels, zoals mohair, zijn gemaakt van bijzondere, zachte en hoogwaardige garens. Tijdens het dragen of wassen van harige breisels kunnen de overtollige vezels van deze garens losraken en zich tot kleine bolletjes vormen. Deze bolletjes kun je verwijderen met een kledingtondeuse of kam. Wanneer je dit type breisel wilt wassen, adviseren we je om dit, net als met andere wol, op de hand of op een speciaal wolwasprogramma te doen. Ook raden we aan om een speciaal wolwasmiddel te gebruiken. Harige breisels als mohair kunnen niet in de droger. Wel mogen ze gestreken worden, zolang dit op een zo laag mogelijke temperatuur is.

Wollen jassen

Om zo lang mogelijk van je wollen jas te kunnen genieten, raden we aan om overmatig reinigen te vermijden. Hoe je je jas dan toch fris houdt? Laat je wollen jas met lekker weer regelmatig even buiten luchten en verwijder lichte vlekken met een doekje. Wees hierbij wel voorzichtig en wrijf niet te hard. Is een reinigingsbeurt toch echt nodig? Dan raden we aan dit te doen bij een professionele stomerij en deze niet zelf te wassen.