Wastips Viscose

Viscose is een luchtig materiaal met een luxe look. Kleding van viscose valt soepel en is ademend. Viscose is in droge staat redelijk sterk, maar in natte staat wordt het kwetsbaarder. Daarom is het belangrijk dat je jouw viscose items met zorg behandelt, vooral in het onderhoud. Ontdek hoe je jouw kleding van viscose het best kunt verzorgen.

Eigenschappen van viscose

Viscose is een ‘bio-based’ materiaal gemaakt van cellulose vezels van houtpulp, waar door middel van een chemisch proces een vezel en uiteindelijk stof van kan worden gemaakt.
Viscose heeft door de natuurlijke basis een aantal fijne eigenschappen. Zo kan het goed vocht absorberen en reguleren, dus door de ademende eigenschappen ga je er minder snel in zweten. Het is verder een comfortabele stof die vaak zacht is om te dragen.

 

Onderhoud

Viscose kan gebreid worden in een jersey/tricot materiaal of geweven worden in verschillende structuren, zoals een satijn of een crêpe binding. Wij gebruiken vaak de geweven varianten, vanwege hun soepele valling en draagcomfort.
Viscose is in droge staat redelijk sterk, maar in natte staat wordt het kwetsbaarder. Daarom is het belangrijk dat je jouw viscose items met zorg behandeldt vooral in het onderhoud.

Wasmachine

Viscose kan gewassen worden in de wasmachine, maar wel op lage temperatuur om krimpen te voorkomen. Gebruik een fijn was programma op 30 graden en centrifugeer op lage toeren, want viscose heeft ook de neiging om te kreukelen. 

Handwas

Handwas is natuurlijk ook een optie, maar pas op dat je niet te hard boent of wrijft en je je kledingstuk naderhand niet uitwringt, maar het vocht er met een handdoek voorzichtig uit perst.

Drogen

Droog je item liggend op een handdoek of hang het in het geval van een geweven artikel op een hanger om te drogen. Hang viscose liever niet in de volle zon, omdat dit de kleur zou kunnen aantasten. Een gebreide stof kan gaan uithangen op een hanger, dus daar is liggend drogen een beter idee. Doe je viscose item vooral niet in de droger, daar krimpt het van. Bovendien is aan de lucht laten drogen natuurlijk een milieu vriendelijkere optie.

Strijken

Als viscose nat is kan het wat stugger aanvoelen, maar na het drogen verdwijnt dit weer. In natte vorm kan het zelfs weer een beetje in vorm getrokken of gestreken worden. Strijken is sowieso aan te raden vanwege de kreuk gevoeligheid, maar doe dit ook op een lage temperatuur. Strijk het artikel als het nog licht vochtig is dan gaan de kreukels er het best uit. Om glimmen te voorkomen kun je je viscose item ook beter aan de binnenzijde strijken.