Wastips Satijn

Deze soepele stof met glanzende finish zorgt voor elegantie en dimensie in je outfits. Wel vraagt dit gladde materiaal om voorzichtigheid in het onderhoud. Ontdek de wastips voor satijn.

Wat is satijn?

Satijn is een weeftechniek en is niet een type materiaal. Als er dus gesproken wordt over satijn dan zegt dat iets over de manier waarop de stof is geweven. De satijnbindingtechniek zorgt ervoor dat er een mooie glans ontstaat. De draden worden heel dicht op elkaar geweven waardoor de stof glad en soepel aanvoelt. De satijn-weeftechniek kan toegepast worden bij verschillende type garens. Een satijn kan dus gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals katoen, polyester, viscose of een combinatie daarvan.

 

Handwas

Hoe je een satijnen item het beste kunt onderhouden is mede afhankelijk van het gebruikte materiaal. Maar in alle gevallen vraagt de gladde en glanzende structuur om een voorzichtige aanpak. We raden je aan om satijnen items op de hand te wassen, met zo min mogelijk wasmiddel en zonder te hard te wrijven. 

Wring na het wassen je kledingstuk niet te hard uit. Je kunt het in een handdoek rollen en het overtollige vocht er voorzichtig uit knijpen. 

Wasmachine

Wil je toch de wasmachine gebruiken, controleer dan het wasetiket voor de juiste temperatuurindicatie. Die kan namelijk verschillen per type materiaal. Sowieso is wassen op lagere temperatuur (maximaal 30 graden) en met een kort wasprogramma aan te raden. Het is voldoende om de wasmachine op lage toeren te laten centrifugeren: 500-600 toeren is vaak al genoeg.

Drogen

Voor alle kledingstukken geldt dat het laten drogen aan de lucht de meest duurzame manier is. Je kleding slijt dan minder snel en je verbruikt minder stroom, allebei goed voor het milieu. Wil je toch de droger gebruiken? Doe dat dan op lage temperatuur en met een kort programma. 

Strijken

Om de laatste kreukels te verwijderen kun je strijken op een lage temperatuur. Maar let op: doe dit aan de binnenzijde van je kledingstuk. Bij voorkeur met een (thee)doek ertussen om de glans te behouden.

Wat is het verschil tussen satijn en zijde?

Waar satijn dus een weeftechniek is, is zijde een natuurlijk materiaal. Ze hebben allebei een glanzend uiterlijk dus worden nog weleens met elkaar verward. Zijde kan ook in een satijn binding geweven worden, dus er bestaat ook satijnen zijde.