Ultieme opruimtips voor je kledingkast

Gepubliceerd op 23-02-2024

Ultieme opruimtips voor je kledingkast

Is het overzicht in jouw kledingkast ver te zoeken? Schep orde in de chaos en krijg je kledingkast weer op orde met de ultieme opruimtips van Karina Hoeve. 

Alles uit de kast

Zonder moeite een outfit uit de kast trekken? Dan is het wel zo fijn als je kast niet uitpuilt en je daadwerkelijk kunt zien welke kleding erin ligt. Allereerst is het dus zaak om overzicht te creëren. Haal alles eruit en leg alleen datgeen terug dat je echt draagt. 


Alles wat je niet draagt, verzamel je op een aparte stapel. Deze stapel kun je vervolgens sorteren in twee categorieën: één stapel voor items die hun beste tijd hebben gehad en weggegooid mogen worden en één stapel voor items die nog een tweede leven waard zijn.

Kledinghanger-tip

Je kent het wel, een kast die vol zit met kleding en niets om te dragen. Wat gaat hier nou mis? Valt het jou niet op dat je eigenlijk maar een kwart van je kledingkast graag en vaak draagt? Met deze kledinghanger-tip ontdek je direct welke items dit zijn. Zo kun je ze alvast veilig stellen van de grote opruiming. 


Het is heel simpel: draai de haak van alle hangende items een halve slag door, zodat je ze met de haak naar jou toe in de kast hangen. Wanneer je een item hebt gedragen en terug wilt hangen in de kast, zul je zien dat je deze weer op de juiste manier terughangt. Na ongeveer twee maanden zie je resultaat: er is een selectie achtergebleven waarvan de haak nog verkeerd om hangt. Dit is de selectie waar je nog even kritisch doorheen moet gaan.

Welke kleding houd je?

Wees streng voor jezelf en hang echt alleen de kleding terug waarvan je zeker weet dat je het gaat dragen. Is het niet je maat? Zitten er onuitwisbare vlekken op? Heeft het gaten die je niet kunt repareren? Zoek ook gelijk je lingerie, sokken en accessoires uit. 

Ga per categorie aan de slag

Weet je niet waar je moet beginnen? Ga dan per categorie aan de slag. Eerst door die stapel broeken heen, vervolgens de rokken, dan de jurken, enzovoorts. Daarnaast kan het handig zijn om eerst je tijdloze Essentials door te nemen en daarna je ‘capsule items’. Als je vervolgens je statement pieces uitzoekt, weet je precies met welke basiskledingstukken je ze kunt combineren. Meer hierover lees je in onze blog over een duurzame garderobe.

Probeer je kast twee keer per jaar op te ruimen. Eén keer na de zomer en een keer na de winter. Zo weet je precies wat je wel en niet gedragen hebt.

Natuurlijk zijn er ook items die je alleen met speciale gelegenheden draagt. Dat je een galajurk niet wekelijks aantrekt, betekent niet dat je ‘m weg moet doen. Wel kun je rekening houden met de volgorde van je kleding. Hang en leg je favoriete kledingstukken die je het meest draagt vooraan en de items voor speciale gelegenheden wat meer naar achteren. Zo kun je er altijd goed bij en hoef je niet je gehele kast overhoop te halen. 

Draag de maat die je nú bent

Bij het opruimen van je kast is het ontzettend belangrijk om de items te behouden waar je blij van wordt en die je met plezier draagt. Kijk daarom ook extra kritisch naar kledingstukken die je al langere tijd niet goed past - deze zorgen namelijk ook vaak voor een negatieve lading. Denk aan een broek die eigenlijk nét te strak is, een trui die eigenlijk langer had moeten zijn of een blazer die te groot is. De maat die je nu hebt, is wie je nu bent en waarvoor je de orde in de kast aan het scheppen bent. 

Doneren/verkopen

Uitgekeken op een kledingstuk? Met het Studio Anneloes Retravel platform geef je jouw Studio Anneloes items een tweede leven. Ben je tijdens het opruimen van je kast items tegengekomen die je zelf niet meer draagt? Wie weet kun je er een ander nog erg blij mee maken. Verleng daarom de levensduur van jouw Studio Anneloes items met het Studio Anneloes Retravel platform. 


En heb je na al dat opruimen ruimte voor wat nieuwe items? Je kunt op het platform niet alleen items verkopen, maar ook items van andere Studio Anneloes klanten kopen. Vind je het niet zo belangrijk om er iets voor terug te krijgen? Doneer je kleding dan goede doelen, zoals Dress For Success.

Weggooien

ok als een kledingstuk echt op is, kun je er vaak nog iets mee doen. Zo kun je er iets creatiefs mee doen of kun je het gebruiken als schoonmaakdoek. Textiel met vlekken die er echt niet meer uitgaan, zoals olie- of verfvlekken, horen bij het restafval. Is het nog bruikbaar, maar niet meer relevant voor goede doelen? Doe het dan in de textielbak. 

Kledingparty

Een andere manier om oude kleding een nieuw leven te geven, is door het organiseren van een kledingparty. Nodig je vriendinnen uit en vraag ze om de items mee te nemen die ze niet meer dragen. Wie weet kun je met de kleding die jij niet meer draagt een vriendin blij maken en vind je tussen de gedragen kleding van je vriendinnen prachtige aanvullingen op je eigen garderobe.

Overzichtelijk opbergen

Overzicht is key. Met de juiste opbergboxen, hangers, rekken en andere tools weet je altijd precies wat je in huis hebt. Zoek uit welke organisers goed werken voor jou. Denk aan kledinghangers voor sjaals, transparante schoenendozen en plankverdelers. 


Voor de meeste mensen geldt: uit het zicht is uit het hoofd. De kledingstukken die je niet ziet, trek je niet snel aan. Denk daarom goed na over de items die je in het zicht hangt. Zo kun je sokken prima in een afgesloten lade of opbergdoos bewaren, maar is het wel zo fijn om je blouses overzichtelijk naast elkaar te hangen. 


Bedenk bij het indelen van je kast ook goed wat het beste is voor de kleding. Zo kun je gebreide kledingstukken bijvoorbeeld beter opvouwen en kun je items die snel kreuken juist beter ophangen.

Seizoenskleding

Niet genoeg ruimte op de plank en in het rek? Maak een splitsing in je garderobe tussen zomer- en winterkleding. Zo kun je veel ruimte besparen in jouw kledingkast. Berg je kleding op in een handige opbergbox en zet deze op een plek waar die niet in de weg staat. Bij de start van een nieuw seizoen haal je jouw kleding tevoorschijn en heb je gelijk een goed overzicht van alle items die je hebt. Zo creëer je overzicht en word je nog bewuster van je garderobe. 

 

Succes!