Ultieme opruimtips voor je kledingkast

Gepubliceerd op 11-11-2022

Ultieme opruimtips voor je kledingkast

The minimalists, Leer van Fred, Sparkling Joy, Je Huis Op Orde en Get Organised; wij kunnen helemaal wegdromen bij deze opruimprogramma’s. Wat een droom om je huis en vooral je kledingkast helemaal op orde te hebben. Met onze tips word jij de nieuwe opruim koningin. Marie Kondo, eat your heart out!

Alles uit de kast

Wil je ‘s ochtends (of wanneer dan ook) moeiteloos een outfit uit de kast trekken, dan helpt het niet als het ding uitpuilt. Haal alles uit de rekken en van de planken en leg alleen terug wat erin hoort. Maak ergens in huis ruimte en gooi alles indien nodig op een ordinaire stapel. Ga vervolgens item voor item na wat je nog wilt houden en wat er weg kan. Je kunt drie stapels maken: houden, doneren/verkopen en weggooien. 

Houden

Probeer echt alleen kleding terug te hangen waarvan je weet dat je het gaat dragen. Is het niet je maat? Zitten er onuitwisbare vlekken op? Zijn er onbedoelde gaten die je niet kunt repareren? Zoek ook gelijk je lingerie, sokken en accessoires uit. 

 

Weet je niet waar je moet beginnen? Snappen we! Ga per categorie aan de slag. Eerst door die stapel broeken heen, vervolgens de rokken, dan de jurken, enzovoorts. Daarnaast kan het handig zijn om eerst je tijdloze Essentials door te nemen en daarna je ‘capsule items’. Als je vervolgens je statement pieces uitzoekt, weet je precies met welke basiskledingstukken je ze kunt combineren. Meer hierover lees je in onze blog over een duurzame garderobe.

Probeer je kast twee keer per jaar op te ruimen. Eén keer na de zomer en een keer na de winter. Zo weet je precies wat je wel en niet gedragen hebt.

Er zullen vast items zijn die je alleen met speciale gelegenheden aantrekt. Dat je een galajurk niet wekelijks aantrekt, betekent natuurlijk niet dat je ‘m weg moet doen. Wel kun je rekening houden met de volgorde van je kleding. Hang en leg je favoriete items vooraan, zodat je er altijd gemakkelijk bij kan. 

Doneren/verkopen

Uitgekeken op een kledingstuk? Er zijn verschillende kanalen waar je jouw kleding kunt doorverkopen, zoals via Marktplaats, Vinted of Facebook. Altijd lekker als het nog iets oplevert. Vind je dat niet zo belangrijk om er iets voor terug te krijgen, dan kun je je goede kleding doneren aan Dress For Success of andere goede doelen. 

Weggooien

Van een kledingstuk dat echt op is, kun je misschien wel iets anders maken. Doe er iets creatiefs mee of gebruik het desnoods als schoonmaakdoek. Textiel met vlekken die er echt niet meer uitgaan, zoals olie- of verfvlekken, hoort in het restafval. Is het nog bruikbaar, maar niet meer relevant voor goede doelen in Nederland dan kan het in de textielbak.

Kledingparty á la Carrie

Een van onze favoriete afleveringen van Sex and the City is die waarin de vriendinnen elk kledingstuk uit Carries kast, en dat zijn er veel, beoordelen. Trek met je vriendinnen een fles champagne open, zet een lekker muziekje aan en haal je hele kast overhoop. Schaterlachen gegarandeerd!

Overzichtelijk opbergen

Overzicht is key. Met de juiste opbergboxen, hangers, rekken en andere tools weet jij altijd precies wat je in huis hebt. Zoek uit welke organisers goed werken voor jou. Denk aan kledinghangers voor sjaals, transparante schoenendozen en plankverdelers. Voor de meeste mensen geldt: uit het zicht is uit het hoofd. De kledingstukken die je niet ziet, trek je niet snel aan. Zorg dus dat je goed kunt zien wat je moet zien.

 

Sokken kunnen bijvoorbeeld in een afgesloten lade of opbergdoos liggen, terwijl het wel zo handig is als je blouses overzichtelijk naast elkaar hangen. Bedenk bij het indelen van je kast ook goed wat het beste is voor de kleding. Gebreide items kun je bijvoorbeeld beter op een plank leggen dan ophangen, omdat ze anders uitrekken.

Seizoenskleding

Niet genoeg ruimte op de plank en in het rek? Maak een splitsing in je garderobe tussen zomer- en winterkleding. Zo kun je heel veel ruimte besparen in jouw kledingkast. Je moet dan natuurlijk wel ruimte hebben op zolder of op een andere plek om jouw andere seizoenskleding tijdelijk op te bergen. Bij de start van een nieuw seizoen haal je jouw kleding tevoorschijn en heb je gelijk een goed overzicht van alle items die je al in huis hebt. Zo word je nog bewuster van jouw garderobe.

 

Succes!