Prisca Kwaning: “Voor mij zit de kracht van vrouwen in eigenheid”

Gepubliceerd op 09-08-2023

Prisca Kwaning: “Voor mij zit de kracht van vrouwen in eigenheid”

Als vrouw moet je groot kunnen dromen. Voor de nieuwste collectie hebben wij ons laten inspireren door ondernemende powervrouwen die hun dromen najagen. Ontmoet ondernemer, kunstenares en model Prisca Kwaning en lees hoe ze in het leven staat, hoe ze haar bedrijf opbouwde en hoe ze eigenheid bewaakt in alles wat ze doet.

Wat betekent ‘droom groot’ voor jou?

“Droom groot is voor mij dat je vanuit gevoel of intuïtie durft te kiezen. En dat je dat volgt. Dat pad kan ook veranderen. Het is oké als je voelt dat het tijd is voor iets anders. Of dat je nieuwe verdieping nodig hebt. Ik vind het belangrijk om me niet op één ding blind te staren. Gewoon voelen en dat volgen.”

Ben je zelf vaak van koers veranderd?

“Ik dacht vroeger dat ik dierenarts wilde worden en daarna wilde ik psychologie gaan studeren. Nu doe ik modellenwerk, heb ik een webshop in kinderinterieur en maak ik kunst. Lekker veel variatie dus.

Als kind was ik heel creatief, maar ik was een verschrikkelijke puber. Toen ik vastliep op latere leeftijd vroeg ik me af wat ik nou eigenlijk aan het doen was en wat ik belangrijk vond in het leven. Toen ben ik weer begonnen met schilderen. Het hoort dus echt bij mijn kern en mijn expressie.”

“Toen dacht ik: ik ga straks een meisje op de wereld zetten dat kwart Ghanees is, maar ik kan daar weinig over meegeven.” – Prisca Kwaning

Hoe zijn jouw businesses ontstaan?

“Dat ging heel organisch. Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik meer interesse in mijn roots. Ik ben half Ghanees, maar ik ben opgevoed door mijn Nederlandse moeder. Mijn vader ken ik wel, maar hij was niet altijd betrokken. Ik dacht: “Ik ga straks een meisje op de wereld zetten dat kwart Ghanees is, maar ik kan daar weinig over meegeven.” Samen met mijn vader en mijn dochter ben ik naar Ghana gegaan. Ik zag daar veel mensen met kleine bedrijfjes die mooie dingen maken, allemaal from scratch met de hand en van natuurlijke materialen. Dat was zo inspirerend! Het bereik is daar kleiner en beperkter. Tijdens het rondreizen heb ik contacten gelegd en heb ik uitgezocht of ik samenwerkingen aan kon gaan. Zo klein is ‘The Kind’ begonnen.”

En nu maak je ook kunst…

“Klopt, sinds kort is dat ook een business voor me. Eerst schilderde ik voor mezelf, vanuit meditatie en rust. Op een gegeven moment kwam er interesse voor mijn werk en nu werk ik samen met twee galeries. Dat is supertof, maar opeens heb je deadlines. Ik ben nu aan het onderzoeken hoe dat voor mij werkt, want het moet wel dichtbij mezelf blijven.”

En daarnaast ben je ook nog model. Hoe balanceer je dat allemaal?

“Ik merk dat de aandacht heel erg shift, omdat ik alles op gevoel doe. Het is best een heel druk leven met verschillende facetten. The Kind was eerst echt mijn prioriteit. Het is nu nog steeds belangrijk voor me, maar het schilderen is nu meer op de voorgrond. Door het modellenwerk heb ik de vrijheid om dat uit te zoeken. Dat is mijn hoofdinkomen geweest in de afgelopen veertien jaar.”

“Ik had nooit verwacht dat ik model zou worden, want het is totaal niet mijn natuur om in the picture te staan.” – Prisca

Hoe is je modellencarrière tot stand gekomen?

“Ik ben op mijn zestiende al eens gescout en toen heb ik het afgehouden. Op mijn twintigste kwam het weer op mijn pad. Ik had nooit verwacht dat ik model zou worden, want het is totaal niet mijn natuur om in the picture te staan, dus. Als mijn moeder vroeger foto’s maakte, verstopte ik me. Dus ik heb er veel van geleerd. Jezelf presenteren en jezelf op je gemak voelen bij mensen die je niet kent. Je hebt steeds een nieuw team op de set, dus je begint steeds weer opnieuw.”

“De dingen die je van jezelf stom of quirky vindt, kunnen ook juist jouw kracht zijn.” – Prisca

Heb je tips voor vrouwen die ook groot willen dromen?

“Voor mij zit de kracht van vrouwen in eigenheid. Dus dat je je minder laat leiden door wat je denkt dat er verwacht wordt. In zo’n snelle maatschappij lijkt het soms alsof alles snel en groot moet, maar de kracht kan juist liggen in je persoonlijkheid. Wat maakt mij mij? En wat kan ik bijdragen? De dingen die je van jezelf stom of quirky vindt, kunnen ook juist jouw kracht zijn. Dat moet je omarmen.”

Wat trek je aan als je jouw dromen najaagt?

“Als ik mijn dromen najaag, zal ik aantrekken wat comfy en stijlvol is. Zo heb ik een fantastische oversized pantalon die echt altijd kan en ook nog eens aanvoelt als een joggingbroek. Die broek heeft al veel meegemaakt met mij; van mijn eerste expo in Berlijn, naar aan in het vliegtuig onderweg naar shoots, maar ook af en toe op de dansvloer of met de kinderen in de speeltuin. Altijd goed dus, wat je dromen (of verplichtingen) ook zijn.”