menu

We care about the planet

We houden van ons vak en we willen nog heel lang kleding maken waar vrouwen zich goed in voelen. Daarom zijn we bewust bezig met de toekomst van Studio Anneloes én van de planeet. We beseffen dat onze kleding impact heeft op het milieu en willen hier zo transparant mogelijk over zijn. In 2020 introduceerden we daarom onze Footprint Meter.

Bekijk de animatie van ons duurzaamheidsverhaal:

FOOTPRINT METER


We kunnen op wel 17 verschillende manieren de impact op het milieu aan je doorgeven. Per artikel, tot 8 cijfers achter de komma nauwkeurig. Deze hogere wiskunde vertalen we graag naar iets begrijpelijks zodat je er ook echt iets aan hebt. Vandaar onze keuze voor water en energie. Alle getallen zijn gebaseerd op alléén het productieproces van 1 artikel, dus van grondstof tot winkeldeur ofwel van cradle to gate.

 

Vul hieronder het artikel nummer (5 cijfers) in of scan de QR code op de hangtag van jouw favoriete Studio Anneloes item met de camera van je telefoon, en leer alles over jouw footprint.

Bereken de impact van jouw favoriete item met deze Studio Anneloes Footprint Meter

Dit is hoe we de Footprint berekenen

 

De drie getallen die de footprint-meter weergeeft, zijn uniek voor dat artikel. Vul het 5-cijferige artikelnummer in. Probeer ook gerust eens een code van een ander artikel uit en ervaar het zelf! We communiceren trouwens altijd de eenheden van maat medium in de kleur zwart (als er meerdere kleuren zijn). Ook kunnen we vooralsnog alleen de footprint van items in Sensitive® Fabrics travel kwaliteit weergeven. De waarden geven de footprint van het productieproces weer, dus van grondstof tot aan de winkeldeur ofwel van cradle to gate, inclusief verwijderingsbijdrage. 

 

Ongeveer de helft van de totale footprint wordt trouwens bepaald door het gebruik, door wassen, drogen en strijken. Lees verder en kom erachter hoe jij jouw footprint kunt beïnvloeden.Liters water

Dit getal geeft aan hoeveel water er nodig is voor de productie van 1 item.

Ter indicatie, 72 liter water is ongeveer gelijk aan 36 keer de vaatwasser draaien of 1,4 keer douchen.

Kilo CO2

Dit getal geeft aan hoeveel CO2 er vrij komt bij de productie van 1 item.

Ter indicatie, 5 kilo CO2 is ongeveer hetzelfde als 22 km rijden met in een gemiddelde benzineauto of 834 km met de trein.

KWH elektriciteit

Dit getal geeft aan hoeveel energie er nodig is voor de productie van 1 item.

Ter indicatie, 23 KWH staat ongeveer gelijk aan 7,8 uur je haar föhnen

of 1.012 uur Netflix kijken.

Cradle to Gate to Grave

 

Je kunt de levenscyclus van een artikel volgen in 2 stappen, hier leggen we uit wat er met welke fase precies wordt bedoeld.CRADLE

Het productieproces van een Studio Anneloes item begint in Noord-Italië. In een dorp vlakbij Milaan staat de fabriek van Eurojersey. Daar wordt onze unieke en gepatenteerde travelstof, beter bekend als Sensitive® Fabrics, gemaakt. De stoffen worden op een zo duurzaam mogelijke manier gebreid, geverfd, gekleurd of geprint. Precies zoals het team ze ontworpen heeft.

GATE

In Łódź worden onze items met passie geconfectioneerd. Onze partners in Polen weten precies hoe Studio Anneloes items in elkaar zitten, omdat we al jaren met ze samenwerken. Elk item wordt met de hand geknipt en genaaid. We hechten veel waarde aan de werkomstandigheden in de ateliers en hebben daar goede afspraken over gemaakt met de partners. Onze chauffeurs brengen de collecties per vrachtwagen naar ons magazijn in Amsterdam. Van daar uit wordt alles naar retailers en consumenten verstuurd.

GRAVE

Jij shopt jouw favoriete Studio Anneloes item bij jouw local hero in de winkel of online. Hopelijk heb je er heel lang en veel plezier van. Ben je uitgekeken of heb je een andere maat gekregen? Verkoop het dan of geef het weg, zo maak je er iemand anders blij mee. De travel kwaliteit gaat super lang mee en daarmee wordt de impact op het milieu van 1 item nóg kleiner.

Studio Anneloes taart

In onderstaande figuur kun je precies zien welk onderdeel van de productiefase (rechts in roze) en gebruiksfase (links in beige) hoeveel energie in beslag neemt. Ondanks dat we normaal gesproken wel een flink stuk taart lusten, is het in dit geval belangrijk dat deze zo klein mogelijk is. Zoals je ziet is in één oogopslag duidelijk dat jij als consument veel impact en dus ook verschil kunt maken in het verminderen van je eigen footprint. Ecochain heeft ons trouwens geholpen met alle berekeningen.

 

Levenscyclus: Sensitive® Fabrics Travel vs Katoen

Dat is nogal wat nietwaar? Al die liters water, kilo's CO2 en uren aan elektriciteit voor 1 kledingstuk! Daar schrik je misschien best wel van. Maar wat zegt het nou eigenlijk precies? Is het veel of is het weinig? Om hier een beetje een idee van te krijgen, geven we hieronder een vergelijking. Je ziet het verschil tussen een New Franka broek van Studio Anneloes in medium dikte Sensitive ® Fabrics Travel kwaliteit die in Europa wordt geproduceerd (want dit is de beste kwaliteit) versus dezelfde broek gemaakt van 100% katoen geproduceerd in het verre oosten (waar de meeste confectie vandaan komt).

Aan de rechterkant zie je alle info waar wij als Studio Anneloes verantwoordelijk voor zijn, links heb jij in de hand. De gebruikscijfers zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek onder onze loyale fans. Zij hebben ons laten weten hoe ze wassen, drogen & strijken (zie de verschillende kleurnuances links in de grafiek voor de verhouding), inclusief het verschil in gedrag tussen Travel en andere materialen. Daarnaast is gebleken dat een Studio Anneloes kledingstuk van Sensitive ® Fabrics Travel kwaliteit gemiddeld 3,73 jaar mee gaat, vergeleken met een ander item 2,02 jaar. Om geen appels met peren te vergelijken, zijn alle cijfers doorberekend naar gebruik in 1 jaar.


Verduurzaming in de kledingindustrie, wat wordt het nieuwe normaal?

Luister naar onderstaande podcast waarin Jan-Willem van Loon (mede-eigenaar Studio Anneloes & Chief Storyteller & dé man van), Marjolein Mesman (Cube Retail & retail trainer) en Henk van Dop (Sales Director EcoChain & maakt duurzaamheid meetbaar) met elkaar in gesprek gaan over verduurzaming in de mode, onder leiding van journalist Job Boot. Hopelijk krijg je nog meer antwoorden. Heb je nog meer vragen? Misschien hebben we ze alvast voor je beantwoord in de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. Zo niet, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

How you can care

Nu je alles over de productie Footprint weet, is het tijd om je te verdiepen in je eigen Footprint! Want wist je dat de gebruiksfase van een item minstens zo vervuilend is? Jij kan echt verschil maken met wassen, drogen en strijken. We leggen het je graag uit:

GATE TO GRAVE

Van winkeldeur tot afval.

Deze verantwoordelijkheid ligt bij jou. Wist je dat de gebruiksfase van een kledingstuk net zo vervuilend is als de productiefase? Of zelfs nóg vervuilender afhankelijk van hoe vaak jij wast, droogt en strijkt?

CRADLE TO GATE

Van grondstof tot aan de winkeldeur.

Dat is onze verantwoordelijkheid. We beloven je er alles aan te doen om dit proces constant te verduurzamen en de footprint per artikel zo klein mogelijk te maken.

Meer over duurzaamheid

We zijn niet het braafste meisje van de klas, wel eerlijk en transparant. We delen daarom onze kennis en informatie van onze fantastische Travel Kwaliteit voor meer bewustwording zodat we samen onze footprint kunnen verminderen. Want, there is no planet-B.

Deze informatie roept vast nog meer vragen op. Geen probleem, we hebben hieronder alvast wat antwoorden voor je op een rijtje gezet. Kun je niet vinden wat je zoekt, of wil je meer weten of met ons hierover in gesprek gaan, dan kun je altijd CONTACT met ons opnemen!

We care, you care!


Veelgestelde vragen

 • CO2 vs CO2-eq, hoe zit dat precies?
  De CO2 die wij communiceren is in kilogram aangegeven, eigenlijk is dat CO2-eq. CO2-eq staat voor CO2-equivalent. Dat betekent dat andere broeikasgassen (denk aan methaan en zwavel) naar de CO2-equivalent worden omgerekend en dit hangt af van hoe het gas bijdraagt aan het broeikasgaseffect. Bijvoorbeeld de uitstoot van 1 kg methaan is gelijk aan de uitstoot van 25 kg CO2. Dit betekent dat we alle broeikasgassen in dit getal hebben meegenomen.
 • Wat is duurzaamheid?
  Duurzaamheid is een breed begrip maar het komt erop neer dat in een duurzame wereld mens milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.
 • Wat zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen?

  Wist je dat duurzaamheid onder te verdelen is in maar liefst 17 onderdelen? Te weten:

  1. Geen armoede
  2. Geen honger
  3. Goede gezondheid en welzijn
  4. Kwaliteitsonderwijs
  5. Gendergelijkheid
  6. Schoon water en sanitair
  7. Betaalbare en duurzame energie
  8. Eerlijk werk en economische groei
  9. Industrie, innovatie en infrastructuur
  10. Ongelijkheid verminderen
  11. Duurzame steden en gemeenschappen
  12. Verantwoorde consumptie en productie
  13. Klimaatactie
  14. Leven in het water
  15. Leven op het land
  16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten
  17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken

  Meer informatie hierover vind je bij SDG Nederland.

 • Hoe duurzaam zijn jullie wat betreft alle 17 SDG’s?

  Ons credo is ‘buy less, choose well, make it last’. We produceren volgens het ‘op is op-principe’. Kleine collecties die inspelen op de directe vraag vanuit de markt, zonder overproductie. En we gebruiken materialen van hoge kwaliteit zodat je er lang plezier van hebt.

  Wij produceren niet voor niets in Europa want daarmee weten we dat de arbeidsomstandigheden goed zijn en we langeafstandstransporten uitsluiten. Daarnaast werken we al meer dan 10 jaar samen met dezelfde mensen van dezelfde ateliers en fabrieken in Italië en Polen. Ons motto is dan ook: behandel anderen zoals jij zelf graag behandeld zou willen worden. Respect, vertrouwen en loyaliteit zijn voor ons van groot belang.

  Natuurlijk zijn er puntjes waar ook wij kunnen verbeteren. Zo gaan we alle bedrijfsauto’s op termijn vervangen door een elektrische fiets, treinkaartjes of een zo duurzaam mogelijke variant. We zijn altijd op zoek naar optimalisatie van productie processen en duurzamere materialen.

  Heb je vragen over een specifiek punt, neem dan contact met ons op.

 • Waarom vindt Studio Anneloes duurzaamheid zo belangrijk?
  There is no planet B. Wij willen dat heel veel generaties na ons nog steeds van deze aarde en Studio Anneloes kunnen genieten. Daarom dragen we graag ons steentje bij om er zoveel mogelijk voor te zorgen dat dat in de toekomst ook echt mogelijk is.
 • Niet alle items tonen footprint data, hoe komt dat?
  Vooralsnog weten we alleen de footprint van artikelen die gemaakt zijn van Sensitive® travel kwaliteit uit onze fabriek Eurojersey in Noord-Italië. Dat komt omdat we in samenwerking met hen dit hebben gerealiseerd. Bij Eurojersey zijn ze super vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid en hebben ze dit voor al hun stoffen en varianten uitgerekend. Wij hebben daar alle cijfers van ons atelier in Polen en hoofdkantoor in Amsterdam inclusief vervoer en verwijderingskosten bij opgeteld. Andere stoffen komen elders vandaan en daar zijn ze nog niet zover. Uiteraard werken we eraan dat we in de toekomst van al onze items een footprint kunnen tonen.
 • Aandacht voor duurzaamheid en het nemen van verantwoordelijkheid speelt in elke fase van het productie proces een rol. Van grondstof tot het complete product. Welke keuzes maakt Studio Anneloes hierin?

  Allereerst produceren we slechts waar de markt om vraagt. Hierdoor hebben we nagenoeg geen overproductie en komen er geen grote hoeveelheden overtollige items op de kledingberg terecht die vervolgens (vaak) worden verbrand. Op is op, dat is onze strategie. Daardoor zijn de collecties soms snel op en zijn sommige kledingstukken zelfs echte collectors items.

  We maken voornamelijk gebruik van de bekende Travel kwaliteit, de beste die er is uit Italië. Het is ademend, het pilt niet (alleen door overmatige mechanische schuring dus wees voorzichtig) en daardoor erg duurzaam. Wist je dat er veel vraag is naar tweedehands Studio Anneloes items? Dus ben je uitgekeken op een artikel, verkoop het dan! Als je je Studio Anneloes kleding met zorg behandelt, gaat het jaren mee en blijft het mooi.

  Ook produceren we zoveel mogelijk in Europa waardoor de afstanden relatief kort zijn en vervoer is hiermee zo min mogelijk belastend voor het milieu.


 • Wat kan ik als consument doen?

  De gebruiksfase van een kledingstuk heeft vaak net zoveel impact als de productiefase. Jij als consument kan ervoor zorgen dit tot een minimum te beperken. Bijvoorbeeld door niet teveel te wassen (max 40 graden – liever nog 30 graden - en max 800 toeren), hang je kleding wat vaker buiten te luchten en draag het nog een keertje. Een droogtrommel vreet energie dus ophangen en vanzelf laten drogen scheelt enorm. Ook strijken kost energie dus als je dit tot een minimum kunt beperken, dan scheelt het je zowel tijd als geld. Travel kwaliteit hoef je trouwens sowieso liever niet te strijken en in de droogtrommel te doen, daar beschadig je de stof mee.

  Verder kun je een wasmiddel gebruiken dat biologisch afbreekbaar is. Wist je trouwens dat je maar heel weinig nodig hebt? Een klein scheutje is al genoeg. Waspods zijn wat ons betreft uit den boze, net als wasverzachter. Dit vult de (travel kwaliteit) vezels en maakt het vettig waardoor het juist vuil aantrekt en slijtage bevordert. Gebruik liever natuurazijn (eventueel met een theelepel baking soda). Meer weten om jouw favoriete items mooi te houden, check al onze wastips.

  Maar er zijn ook nog andere dingen die je kunt doen, bijvoorbeeld op het gebied van eten en drinken. In samenwerking met Food & Footnotes hebben we een paar leuke weetjes voor je op een rijtje gezet.

   

 • Zijn jullie Fair Trade?
  Fair trade betekent eerlijke handel, dat houdt in dat er in de gehele productieketen niemand fysiek, mentaal of economisch wordt uitgebuit. Fairtrade wordt gebruikt voor de aanduiding van een product dat gecertificeerd is met het Fairtrade keurmerk .
  We zijn in die zin niet fairtrade omdat we niet door een geaccrediteerd instituut getoetst zijn. Dit zouden we graag willen maar dat is ons nog niet gelukt omdat we in een niet risico land produceren: Polen. De audit bedrijven komen niet naar onze productie partners toe in Polen. Ze zijn allemaal actief in de meer risico landen zoals, Turkije, Syrië, Midden-Oosten en Verre-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika waar nog wel vaak mistanden plaats vinden.
  Wij hebben daarom zelf, volgens de richtlijnen van het Nederlandse Textiel Convenant en de ILO Code of Conduct opgesteld waar zowel wij zelf als onze productie partners zich aan moeten houden. Tevens hebben we zelf audits opgesteld, volgens de aanwijzingen van het Convenant, om zelf regelmatig de omstandigheden in de fabrieken van onze productie partners te toetsen. Wij huren daar zelf productie kwaliteitscontroleurs voor in die de fabrieken van onze partners in Polen bezoeken.
 • Waarom hebben jullie geen Fair Trade of ander keurmerk?

  Wij zijn niet Fair Trade en hebben ook geen ander keurmerk dat komt omdat we niet door een geaccrediteerd instituut getoetst zijn. Dit zouden we graag willen maar dat is ons nog niet gelukt omdat we in een niet risico land produceren: Polen.
 • Hoe zit het met dierenwelzijn?
  Net als begaan met alle mensen die onderdeel zijn van het totale productieproces van Studio Anneloes items, zijn we begaan met dieren. Wij gebruiken dan ook nooit bont, leer of andere dierlijke materialen.
 • Waar worden de items geproduceerd?
  Alles wordt met de hand in elkaar gezet in onze ateliers van B-Field in Polen en Oekraïne onder zeer goede omstandigheden volgens de Europese wetgeving. Alle dames en heren die daar werken, ontvangen eerlijk loon en gaan met plezier naar hun werk. Zit er een naadje los? Dan naaien de dames graag je item nog een keertje opnieuw zodat je er nog langer plezier van kunt hebben.
 • Wat houdt het Convenant precies in en wat moeten jullie daarvoor doen?
  Sinds 2016 hebben we het Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend van de Sociaal Economische Raad (SER). Dit is een groepering van bedrijven en instanties die samen aan de slag gaan om misstanden zoals uitbuiting, dierenleed of milieuschade te voorkomen. Hiervoor hebben we een Plan van Aanpak gemaakt. Wil je meer te weten komen over wat we precies doen op het gebied van duurzaamheid? Download dan ons Social Report.
 • In de winkel zie ik allemaal materialen met uitleg over de QR code, is dat wel duurzaam?
  Wij vinden het belangrijk dat ons verhaal duidelijk is voor iedereen. Daarom hebben we een aantal point of sale materialen gemaakt. Deze zijn allemaal van gerecyclede materialen geproduceerd. Wat erop staat is vooral algemene informatie met een verwijzing naar de website. Op deze manier kunnen de materialen lang gebruikt worden omdat ze actueel blijven.
 • Als ik mijn Studio Anneloes item niet meer draag, wat kan ik er dan het beste mee doen?
  Studio Anneloes items van Travel Kwaliteit zijn bij juiste behandeling super duurzaam en kunnen soms wel 10 jaar meegaan en mooi blijven. Dus als je het niet mee draagt, zijn er genoeg dames nog steeds super blok mee. Wist je dat er een speciale Facebook groep voor tweedehands Studio Anneloes items bestaat? Cadeau geven kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld aan een vriendin of een goed doel zoals Dress 4 succes.
 • Waar komen jullie stoffen vandaan?

  Bijna alles wat we maken is van Travel Kwaliteit. Deze gepatenteerde stof Sensitive® Fabrics wordt geproduceerd door Eurojersey in Italië.

  Een ander deel is brei uit voornamelijk Portugal. Een paar items komen uit China. Daar wordt onder goede omstandigheden geproduceerd. Ons streven is om in de nabije toekomst helemaal niet meer in het verre oosten te produceren, alleen nog maar dicht bij huis.


 • Wat doen jullie zoal aan duurzaamheid om die footprint te verkleinen?

  Onze Sensitive® travel stof fabrikant Eurojersey in Italië is druk bezig met nieuwe verfmachines die minder water en energie verbruiken.

  Op het dak van ons atelier in Polen hebben we onlangs zonnepanelen laten plaatsen ter vervanging van bruinkool.

  In Amsterdam op het hoofdkantoor doen we ook van alles. Zoals afval scheiden, letten op zo min mogelijk plastic verpakkingen voor de lunch, broodtrommeltje mee, geen onnodige apparaten en lichten laten branden, koffie cups recyclen, auto ontmoedigingsbeleid door woon-werkverkeer op de fiets te stimuleren, verwarming niet te hoog, gebruik van groene stroom, ledverlichting, alleen nog maar gerecyclede materialen gebruiken als er iets geprint moet worden.

  Verder zijn we natuurlijk druk bezig om onze productie nog duurzamer te maken, daarover later meer. En wat doe jij?

 • Jullie werken met maat M en kleur zwart. Heeft dit een reden?
  Ja, uiteraard is er een verschil tussen XXS en XXL, in dames en ook in footprint. Om het niet nog ingewikkelder te maken, kiezen we voor de middenweg en dus meten we de Medium. Als er meerdere kleuren van een item zijn, dan geven we de cijfers van een zwarte variant. Is een item maar in 1 kleur, dan geven we de waarden van die specifieke kleur.
 • Waarom zit er soms veel verschil in footprint tussen dezelfde items in een andere kleur?
  Er zijn verschillende manieren om een item een kleur te geven. Verven in een uni kleur is daarbij de meest milieuvriendelijke optie. Prints kunnen zowel digitaal gedrukt worden (dan heeft de stof een witte binnenkant) als met rotatie (als een zeefdruk). Een rotatie print is minder milieubelastend dan de digitale print.
 • Travel stof wordt van aardolie gemaakt, dat is niet heel duurzaam toch?
  Dat klopt. De grondstof voor Polyamide en lycra is aardolie. Weliswaar een beetje maar toch. Uiteindelijk zal dit op geraken. Daarom zijn we altijd op zoek naar duurzamere materialen. Ook is onze producent van Travel altijd aan het innoveren voor duurzamere opties met hetzelfde draagcomfort. Het voordeel van een onze travel kwaliteit is dat het oersterk is en dus heel lang mee gaat, waardoor het in de gebruiksfase veel duurzamer is dan andere materialen en items van andere merken. In de totale levenscyclus van een product zijn onze items dus eigenlijk helemaal zo slecht nog niet. Hoe lang doe jij gemiddeld met een Studio Anneloes broek vs een andere broek bijvoorbeeld?
 • Kan travel stof gerecycled worden?
  Nee, helaas kan dat (nog) niet op dit moment. Travel is daarom niet circulair te noemen. De rede hiervoor is dat de stof uit 2 materialen bestaat, namelijk polyamide en elastaan. Bij recycling dienen deze twee materialen van elkaar gescheiden te worden. Aangezien ze zo met elkaar verweven zijn, is dit nu nog niet mogelijk. We doen er in samenwerking met Eurojersey alles aan om dit in de toekomst wel mogelijk te maken.
  Omdat de vezels zo in elkaar verweven zijn, ontstaat een unieke stof die heel stevig is en bij juist en voorzichtig gebruik, heel lang mooi blijft en mee gaat. Daardoor is travel dus erg duurzaam in gebruik en nog heel goed na een aantal jaar tweedehands te verkopen of weg te geven.
 • Waar komen jullie cijfers precies vandaan?

  De knappe koppen achter onze footprint berekeningen zijn de mannen van Ecochain. Zij zijn gespecialiseerd in duurzame verandering, dit filmpje legt het precies goed uit. Wil jij als bedrijf ook met je footprint aan de slag, neem dan vooral contact op!

  De cijfers over de gebruiksfase, hebben we vergaard door middel van een eigen enquête onder onze grootste fans waarbij we ze hebben gevraagd naar hun gedrag in omgang van items in Travel Kwaliteit versus andere materialen. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op.

 • Wie heeft de animatie gemaakt?
  Die mooie animatie is gemaakt door Sven, Tom en Manon van Wevoke! Wil je meer over ze weten? Bezoek dan hun website.
 • Mijn vraag is niet beantwoord
  Heb je een andere vraag of is een van bovenstaande antwoorden niet volgens verwachting? Neem dan gerust contact met ons op!
 • Do you have information in English?

  Of course, give us a call and we will answer all your questions in English!