Styling trick: de materialenmix

Gepubliceerd op 29-12-2023

Styling trick: de materialenmix

Door met je styling te spelen, creëer je elke dag een andere look. Eén van de belangrijkste styling tricks is de materialenmix. Maar hoe pas je dit toe en welke materialen vullen elkaar het beste aan?

Look & feel van materialen

De uitstraling van de stoffen die je draagt, is heel bepalend voor je look. Iedere stof heeft namelijk een andere uitstraling. Zo hebben denim en imitatieleer een wat stoerdere uitstraling en stralen gebreide stoffen warmte en geborgenheid uit. Satijn heeft echt een luxe uitstraling, omdat het soepel valt en mooi glanst. Jersey is sportief, poplin is elegant en kant is sensueel. Travelstof is de kameleon onder de stoffen, want deze soepele stof kan zowel chic als casual ingezet worden.


Denk daarom goed na over wat je uit wilt stralen en pas dit aan op de gelegenheid. Heerst er op de werkvloer een informele sfeer? Dan kom je met een jeans en gebreide trui prima weg. Heb je daarentegen een date? Dan zorgen kanten of faux leather items voor een sexy en zelfverzekerde look. 

 

Het combineren van materialen

Dat twee texturen heel verschillende gevoelens oproepen, betekent niet dat ze een mismatch zijn. Integendeel! De uitdagende look van faux leather past goed bij de warme uitstraling van wol en ook satijn en denim kunnen elkaar goed aanvullen.


Sta er zelf eens bij stil. Combineer jij in je dagelijkse outfit vaak meer dan twee materialen met elkaar? En in hoeverre houd je daarbij rekening met de uitstraling en structuur van de materialen? Een outfit bestaande uit slechts één materiaal kan erg stijlvol zijn, maar soms wil je net dat beetje meer. Probeer daarom eens te spelen met verschillende materialen. 

Werk met laagjes

Een outfit die opgebouwd is uit verschillende lagen, biedt meerdere voordelen. Zo kun je hierin meerdere materialen met elkaar combineren, creëer je meer dimensie én heb je het minder snel koud. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van een coltrui met een gilet of waistcoat. Daarnaast gaan laagjes ook goed samen met de oversized trend. Een dikke trui zit ten slotte net wat lekkerder wanneer je het combineert met een oversized blazer. 

Velvet

Een stof die het altijd goed doet in de materialenmix, is velvet. De zachte stof heeft een luxe uitstraling en voorziet daarmee iedere look van een chique touch. Of je velvet nu combineert met faux leather, polyester of katoen, de stof is gemakkelijk te combineren. Een velvet kledingstuk is dan ook een echte musthave voor het creëren van een party- of dinner look. 

Jacquard

Een andere stof waarmee je iedere outfit van een instant upgrade kan voorzien, is jacquard. De stof, waar meestal een uniek patroon in verweven zit, heeft wat weg van borduursel en geeft ieder item een unieke uitstraling. Niet voor niets is jacquard een geliefde stof onder modehuizen. Een jacquard item is dan ook onmisbaar in de garderobe van iedere modeliefhebbende vrouw.  

Accessoires

Vergeet daarnaast ook de kracht van accessoires niet. Zo kunnen accessoires als tassen, schoenen en hoeden de materialenmix gemakkelijk kracht bij zetten. Wees daarin ook niet bang om creatief te zijn. Heb je bijvoorbeeld een jurk of jumpsuit met een bijbehorende ceintuur? Vervang deze eens voor een faux leather exemplaar voor een meer uitgesproken look. 

Faux leather

Faux leather, ook wel PU leer en vegan leather genoemd, is een synthetisch materiaal met dezelfde look en feel als echt leer. Een materiaal dat niet alleen erg geliefd is voor schoenen en tassen, maar ook voor kleding. Iets wat we maar al te goed snappen. Faux leather heeft namelijk een hoop voordelen. Zo oogt het stoer van buiten, maar is het van binnen heerlijk warm en zacht. Ook is het tijdloos, bestendig en gemakkelijk te combineren. Kortom, faux leather mag niet aan je garderobe ontbreken. 


Fan van faux leather? Natuurlijk wil je dan dat je items zo lang mogelijk mooi blijven. De manier waarop je je faux leather kleding schoonmaakt, speelt daarin een grote rol. Benieuwd hoe? In dit artikel leggen we uit hoe je faux leather het best kunt schoonmaken

Plissé

De naam plissé komt van het Franse woord plisser, dat vouwen betekent. Die naam heeft de stof te danken aan de plooien die erin zitten. De lichtgewicht stof wordt veel gebruikt in rokken en jurken en geeft een sierlijk en speels effect. Voor een chique look combineer je de stof met satijn of jacquard. Plissé laat zich ook goed stylen met travelstof.  

Een feest van materialen

Er zijn weinig gelegenheden die meer schreeuwen om het mixen van materialen dan een goed feestje. Glanzende stoffen, satijnen looks en kanten items, het kan allemaal met elkaar in de mix voor het creëren van de ultieme party look. Style het geheel af met een goed paar hakken en you’re ready to party.