Hide menu

31 March 2021 07:24

Powervrouwen Maxime & Sarah

Deze maand hebben we maar liefst twee powervrouwen die we maar al te graag aan je voorstellen.
Sarah (25) en Maxime (30) zijn allebei opgegroeid in Nieuwerkerk a/d IJssel en zijn beide werkzaam in het Van der Valk concern.
Hier willen we natuurlijk alle ins and outs over weten, daarom hebben we ze het hemd van het lijf gevraagd!

Maxime, bij welk Van der Valk hotel werk je?
Samen met mijn man en schoonzusje heb ik de dagelijkse leiding over Van der Valk Hotel Amsterdam, aan de Zuidas. Met zijn drieën vormen we de directie en Sarah is ons nichtje.

Sarah: Drie jaar geleden ben ik afgestudeerd van Nyenrode en ben ik fulltime in het Van der Valk concern gaan werken. Ik omschrijf het zelf als een soort traineeship dat ik door verschillende hotels heb gedaan. Elk halfjaar ben ik op een andere afdeling gaan werken. Hier ben ik 2,5 jaar geleden mee gestart en de laatste stap hiervan was om te helpen met de opstart van de Zuidas. December 2021 gaat hotel Schiedam open en daar ga ik samen met mijn broertje de directie voeren.

Komen jullie ook echt uit de Van der Valk familie?
Sarah: Ik ben één van de Van der Valk telgen en Maxime is verloofd met mijn neef Martijn. Ik kijk nu al uit naar hun huwelijk!

Maxime:
Het is super grappig, want Sarah en ik komen dus allebei uit hetzelfde dorp. Op 15 à 16-jarige leeftijd ben ik als bijbaan in het Van der Valk hotel in Nieuwerkerk gaan werken en haar ouders vormen daar de directie. Op dat moment kende ik de hele familie nog niet, maar inmiddels wel natuurlijk!

Klopt het dat ze de hotels binnen de familie willen houden?

Sarah: Ja zeker! Er zijn maar een heel klein aantal hotels dat door externe GM’s (general managers) wordt gerund. De rest is allemaal familie.
Maxime: of achterfamilie, maar je kunt eigenlijk wel stellen dat alles door familie wordt gerund.

Sarah, werd er bij jou gestimuleerd om de hotelschool te doen?

Eigenlijk kom ik uit een heel open gezin. Mijn moeder is van oorsprong een Van der Valk en heeft mijn broertjes en mij altijd gestimuleerd om lekker naar een middelbare school te gaan die je zelf wilt. Ik heb tweetalig vwo gedaan en heb daar allerlei gave reizen gemaakt. Toen ik een studie ging kiezen, had ik besloten om niet naar de hotelschool te gaan. Destijds dacht ik; ‘alles wat ik op de hotelschool leer, kan ik ook bij mijn familie leren.’ Toen ben ik naar Nyenrode Business School gegaan, maar tegen het einde van mijn studie kriebelde het toch wel heel erg. Ik heb toen besloten om een master te doen die gefocust was op de hotellerie.

/en/stories/powervrouwen-maxime-sarah.html/maxime2.jpg

Wat heb jij voor opleiding gedaan Maxime?
Ik heb de hotelschool in Den Haag gedaan en daar heb ik ook mijn partner leren kennen. Na mijn studie hebben mijn partner en ik de eindverantwoording gekregen over het Van der Valk Hotel Kasteel Bloemendal in Vaals. Het kasteel is een pareltje dat door de moeder van Martijn is ontdekt. Voorheen was het een klooster, de moeder van Kennedy heeft daar nog gezeten. Het was dus echt de trots van Vaals. In vier jaar tijd hebben we leren samenwerken, leren verantwoordelijkheid te nemen, maar vooral leren samenwerken. Dat is natuurlijk wel een dingetje. Je maakt een stap met je partner wat eigenlijk betekent; 24/7 werk óf privé.

Na Vaals zijn we voor een nieuw avontuur naar Amsterdam vertrokken. Mijn schoonzusje heeft zeven jaar lang hotel Heerlen gerund, maar wilde altijd heel graag een nieuw hotel openen, het liefst in Amsterdam. Toen het hotel aan de Zuidas werd geopend, konden allebei haar wensen uitkomen. Het hotel is vrij groot en haar partner heeft een carrière buiten de horeca, dus toen heeft ze gevraagd of wij mee wilden gaan Daar hoefden we uiteraard niet lang over na te denken! Super gaaf om het hotel vanaf nul op te bouwen en dat van zo dichtbij mee te mogen maken.

Hoe zit het nu met het hotel tijdens corona?

Maxime: we zijn midden in de coronatijd open gegaan, in juli 2020. Normaal gesproken loop je tegen zoveel aan in zo’n openingsjaar, maar dat is nu totaal anders. We tellen dit jaar daarom niet mee, het was meer een soft opening. Gelukkig is er wel een periode geweest waarin je mocht overnachten en dineren in het restaurant. Toen hebben we hele mooie weekenden gehad. Wat dat betreft zien we dat Van der Valk een ontzettend mooi vast gasten bestand heeft die gewoon komen boeken, ondanks dat het een nieuw hotel is. Op dit moment mag je komen slapen en eten in je kamer, dus we hebben in room dining. Het is nog niet denderend, maar het houdt ons bezig.

Hoe was het vóór corona?
Sarah: Gekkenhuis! Elke dag keihard werken, 18 kilometer lopen en blaren op je voeten. We hebben natuurlijk best wel grote hotels. In de meeste hotels kunnen wel drie-, vier- of vijfhonderd man eten. Dat is niet één keer per dag, maar deze mensen komen ook lunchen of je zit ‘s avonds twee keer vol. Dan heb je natuurlijk ook nog ontbijt en alle zalen. In de zalen hadden we congressen, presentaties, borrels, feestjes en noem maar op. We komen van heel hard werken naar ineens stil staan.

Maxime: Als je dit zo zit te vertellen lijkt het zo lang geleden, bijna onwerkelijk. Maar dit was voor ons echt normaal. Nu zit ik af en toe in de lobby en dan zie je gewoon geen enkele gast. Daar word je echt verdrietig van.

Sarah:
Maar 2021 is hoopvol! Als we weer open gaan, dan verwachten we eigenlijk wel dat het weer zoals vanouds is. Hopelijk staat heel Nederland te popelen om bij Van der Valk te gaan eten en slapen.

 

 

Wat vinden jullie het leukste aan je werk?
Maxime: Het allerleukste vind ik de dynamiek die je hebt. Het zit ‘m ook in de verschillende gasten; zo hebben we zakelijke gasten en opa en oma’s inclusief familie die allemaal naast elkaar in het restaurant zitten. Verder vind ik het samenwerken met mijn partner zo ontzettend leuk. Mijn vriendinnen verklaren me voor gek! Maar het sparren is zo leuk en je weet precies wat je aan elkaar hebt.

Sarah: het allerleukste vind ik toch wel het contact met de gasten. We hebben een super sociaal beroep en daar word ik gewoon heel blij van. Verder vind ik het samenwerken met familie ook ontzettend leuk. In Schiedam ga ik voor het eerst ervaren hoe het is om samen met mijn broertje te werken. Dat wordt een leuke uitdaging, maar ik heb er vooral heel veel zin in!

Hoe groot is de familie?
Sarah: Mijn opa en oma hebben 53 kleinkinderen.
Maxime: En we zitten nu op 29 achterkleinkinderen denk ik, waarvan er drie onderweg zijn.
Sarah: Dat gaat best wel hard dus! We hebben meer dan dertig hotels die we met de familie bestieren.
Maxime: Als we het kerstdiner hebben, dan zijn we met meer dan honderd man.

En is het diner bij een Van der Valk?
Ja! (in koor).

Sarah: Elk jaar hebben we een kerstdiner, maar afgelopen jaar voor het eerst niet. Vaak houden we het kerstdiner in één van de nieuwe vestigingen en daarna wordt het stokje doorgeven, dat is altijd bloedspannend.

Maxime: Oma beslist altijd welke vestiging er de volgende keer aan de beurt is. Als traditie wordt dit bij het einde van het kerstdiner bekend gemaakt door haar.
“Het is niet als je kinderen hebt dat je leven dan stopt.”

/en/stories/powervrouwen-maxime-sarah.html/maxime1.jpg

Hoe ziet jullie leven eruit buiten Van der Valk?
Sarah: Maxime brandt los!
Maxime: Er zijn twee onderwerpen bij ons thuis: het hotel en de kinderen. Nee grapje, maar ik ben wel net (twee weken geleden) moeder geworden van een tweede. Voor mijn gevoel kom ik net uit mijn studententijd en als ik hardop zeg dat ik twee kinderen heb, vind ik dat best wel volwassen klinken. Voor mijn gevoel ben ik nog niet zo, maar ik heb toch echt twee kids. Verder staat ons leven echt in het teken van het hotel. In onze vrije tijd gaan we dus ook lekker uit eten, borrelen en met vriendinnen afspreken.

Sarah: Ik heb een hele leuke vriend, dus daar doe ik veel leuke dingen mee. We houden erg van uit eten gaan, dus dat missen we ook heel erg. Van de week zijn we samen oesters gaan plukken in Zeeland. Echt een aanrader! Verder vind ik het ook heel leuk om met vriendinnen allemaal leuke dingen te doen. Ik heb een vriendinnengroep van achttien meiden en eentje van veertien, dat is onwijs gezellig. Verder ben ik echt dol op reizen. Nieuwe dingen ontdekken, andere culturen en het feit dat je altijd op scherp staat in het buitenland. Heerlijk!

Jij bent zeker ook blij als het festivalseizoen weer gaat beginnen?

Sarah: Zeker! Ook als je gewoon weer een borreltje kunt doen op het terras.
Maxime: Nou ik ook hoor! Het is niet als je kinderen hebt dat je leven dan stopt. Ik kan ook niet wachten om gewoon weer naar een festival te gaan of überhaupt spontaan iets te doen.

Wat maakt jullie powervrouwen?
Maxime: Daar moet ik echt wel even over nadenken, want vind ik mezelf een powervrouw? Kijk, ik doe gewoon wat ik leuk vind. Maar als ik dan toch bedenk waarom ik dan een powervrouw zou zijn; dan is het toch wel de combinatie van kids hebben, een zaak runnen en daar de balans in vinden. Balans vind ik ontzettend belangrijk, want ik wil ook privé tijd hebben voor vriendinnen. Het alle drie goed kunnen doen, is denk ik wat mij een powervrouw maakt.

Sarah: Ik heb er ook even over nagedacht, maar ik denk dat ik een powervrouw ben omdat ik elke kans die ik in mijn leven krijg met beide handen aangrijp. Van het moment dat ik op mijn 14e op één of andere Chinese uitwisseling ben geweest en ik op een houten bed bij een gezin in China belandde. Tot aan het staatsbezoek dat ik in Portugal heb georganiseerd. Maar ook vandaag de dag grijp ik elke kans die op mijn pad komt. Toen de Zuidas gebouwd werd, was ik de eerste die zei: ‘mag ik meehelpen’? En volgend jaar is Schiedam aan de beurt.

Hebben jullie nog een droom?

Maxime: Het lijkt me fantastisch om mijn kinderen de wereld te laten zien. Het is één van onze dromen om, als de kids oud genoeg zijn, een culinaire reis door Japan te maken. Die staat echt hoog op het lijstje. Het lijkt me ook fantastisch om over de Pampa’s in Argentinië paard te rijden, maar dan moeten de kinderen natuurlijk ook wat ouder zijn. Ik heb zelf veel gereisd, dus ik wil mijn kinderen ook de wereld laten zien.

Sarah: Eigenlijk stap ik nu letterlijk mijn droom binnen. Je hebt je zolang voorbereid op hoe het allemaal gaat zijn als je richting Schiedam gaat om het hotel te openen, maar nu begint het steeds meer vorm te krijgen. Mijn vriend en ik hebben ook een huis gekocht in Rotterdam, dus we gaan weer terug naar mijn roots. En dan zijn we natuurlijk dichterbij het hotel. Een huis was eerst ook één van mijn dromen en dat wordt nu werkelijkheid. Je moet natuurlijk altijd blijven dromen, dus ik zou het echt fantastisch vinden om samen met mijn vriend te gaan reizen en de wereld te gaan ontdekken.

fashiontrendcollectionin the spotlighttravelbehind the sceneshotspotmediacareteamcustomer servicetipspowervrouwenduurzaamheid

Misschien vind je dit ook interessant

team
Behind the scenes bij Studio A...
Hoe gaat het er achter de schermen aan toe bij Studio Anneloes? Je leest het hier!
Lees artikel
collection
Basics by Studio Anneloes
Psssst! We hebben een leuk nieuwtje. Er staan namelijk vijf nieuwe basics voor je klaar. Lees hier meer over essentiële basics.
Lees artikel
collection
Anneloes’ verhaal achter 15 ja...
Anneloes vertelt haar verhaal achter vijftien jaar Studio Anneloes. Lees snel verder!
Lees artikel