Hide menu

03 June 2021 13:02

Powervrouw Miranda

No guts, no glory! Dat is de favoriete uitspraak van Anneloes. Net als onze leading lady, lopen er nog een hoop inspirerende vrouwen rond. En die verdienen een spotlight. Deze keer Miranda, de fotografe van de Summer Treasures collectie."Ik heb van de ene op de andere dag ontslag genomen. Heel impulsief!"

Kun je jezelf eventjes voorstellen?
Mijn naam is Miranda, 49 jaar en ik woon in Amsterdam. Ik werk als fotografe voor verschillende commerciële fashion brands. Ik fotografeer vrouwen, mannen en kinderen in verschillende settings. Soms maak ik lookbooks, soms editorials en ik doe productfotografie.

Hoe ben je in de fotografie terechtgekomen?
Mijn achtergrond ligt in de mode. Ik ben zestien jaar lang vertegenwoordiger van merken geweest. Toen ik op zoek was naar iets leuks voor ernaast, stelde een vriend de fotografie opleiding voor. Ik was gelijk enthousiast en meldde me aan. Het laatste studiejaar was heel tijdrovend. Mijn werkgever vond het geen goed idee als ik minder zou werken, dus toen heb ik van de ene op de andere dag ontslag genomen. Heel impulsief! Ik maakte netjes het seizoen af en ben toen in de fotografie gedoken.

/en/stories/powervrouw-miranda.html/image2.jpg

"Het is echt vreselijk. Ik moet altijd een jeans en sneakers aan, want ik struikel vaak!"

En toen stroomden de klussen binnen?
Ik heb goede contacten met mijn oude werkgevers, dus daar kwamen de eerste opdrachten uit en zo ben ik doorgegroeid. Ik heb hele loyale klanten. Met sommige merken werk ik al tien jaar. Via via krijg ik altijd leuke klussen binnen.

Klinkt goed! Wat zijn dan de leukste klussen?

Met mensen op reis gaan is echt het allerleukst! Met een een team naar een land gaan om een bepaalde sfeer te creëren. Dat is echt aanpakken: vroeg opstaan en tot in de late uurtjes fotograferen. Je ontmoet mensen en ziet culturen. Ik ben bijvoorbeeld in Kenia bij verschillende stammen geweest. Super inspirerend!
Ik fotografeer het liefste buiten met daglicht. Niet alleen op een mooi strand, maar ook in de sneeuw voor een skimerk. Als je in de studio werkt, ga je de set opbouwen en kom je zelden voor verrassingen te staan. Buiten wel. Soms valt het weer of de locatie tegen en dan moeten we snel schakelen, maar buiten zijn ook altijd oplossingen te vinden.

Wat maakt jou een powervrouw?

De manier hoe ik in het leven sta; dat ik zo blij word van mijn werk. Ik houd het positief en zorg dat het team bij elkaar blijft. Er kan van alles misgaan, maar je moet zorgen dat je positief blijft. Niemand is gebaat bij een negatieve sfeer is op de set. We willen allemaal voor het beste resultaat gaan. Als het veel is, gaan we ervoor! Worden we weggestuurd omdat we er niet mogen fotograferen, dan zoeken we een andere mooie plek. Ik heb een keer op Curaçao een shoot gehad en daar plensde het van de regen. We moesten echt tussen de buien door schieten, maar het is uiteindelijk hartstikke mooi geworden. Je moet daar ook de lol van inzien.

 

 

Hoe ben je achter de camera?
Streng! Ik kan heel kattig zijn. Of beter gezegd: direct. Is net het wolkje voorbij het zonnetje en staat de visagist nog even het lipje bij te werken. Dan roep ik: “Er is nu mooi licht, aan de kant!” Soms lukt het om dat moment te pakken, soms niet. Maar er gebeurt altijd wel weer iets anders moois. Ik laat eerst altijd het model bepalen wat voor poses ze aanneemt. Ik kijk hoe het lichaam werkt en daarna kan ik aansturen. Iedereen heeft zijn eigen lichaamstaal en ik wil voorkomen dat het geforceerd wordt, dus ik probeer de aanwijzingen wel te beperken.
Ik moet ook wel zeggen dat ik een blind vizier heb achter de camera. Dan zit ik er zo in dat ik niks zie in mijn omgeving. Het is echt vreselijk. Ik moet altijd een jeans en sneakers aan, want ik struikel. Ik heb altijd blauwe plekken.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik heb een hond, James. Die gaat overal mee naartoe, ook soms naar shoots. Als ik niet hoef te werken, gaan we vaak naar het Nieuwe Meer om te zwemmen. Dat doen we het hele jaar door. Maar als het koud is, ga ik maar kort hoor. Ik hou echt van wandelen op het strand of in het bos. Ja, ik ben een buitenmens.
Ik ben ook gek op citytrips; lekker eten, een beetje winkelen en musea bezoeken. Het gekke is: ik noem geen shoppen, omdat ik dat al zo lang niet gedaan heb. Maar ik heb daar echt weer zin in.

/en/stories/powervrouw-miranda.html/image4.jpg

"Ik probeer echt te genieten van het moment. Leven in het nu, in plaats van altijd door de camera."

Gaat de camera dan mee?
Die laat ik tegenwoordig thuis! Toen het nog niet mijn werk was, ging altijd de camera mee. Maar het is niet leuk voor degene die met me mee gaat. Ik probeer echt te genieten van het moment. Leven in het nu, in plaats van altijd door de camera. Al zie ik een mooi mens of er gebeurt iets, baal ik wel even dat ik ‘m niet bij me heb. Maarja, dan moet ik het maar bewaren in mijn innerlijke memory bank.

Wat is je grootste droom?

Ik wil graag eens iets maken wat ik of iemand anders in mijn woonkamer wil hangen. Iets kunstzinnigs. Nu is mijn werk heel commercieel. Als ik dat ga doen, wil ik werken met karakteristieke mensen en kleding die hen echt mooier maakt. Een opvallende print, een mooi mouwtje of een hoge col. Er moet iets in de kleding zitten wat de persoon krachtiger of mooier maakt. Dat vind ik echt mooi!

Nieuwsgierig naar meer werk van Miranda? 
Bekijk en shop dan de Summer Treasures collectie.

fashiontrendcollectionin the spotlighttravelbehind the sceneshotspotmediacareteamcustomer servicetipspowervrouwenduurzaamheid

Misschien vind je dit ook interessant

in the spotlight
In the spotlight: Van Tilburg
In the spotlight: Van Tilburg! De grootste zelfstandige fashion shop van Nederland was ooit een kleine kleermakerswinkel.
Lees artikel
trend
Summer jersey
Comfortabel, sportief en ook nog super stylish. Dit wordt onze favoriete zomeroutfit!
Lees artikel
trend
Trend: watercolour florals
Oh the romance: schilderachtige bloemenprints. Florals zijn terug en wat worden we er blij van!
Lees artikel